Guvernul României a aprobat donația sistemului Patriot către Ucraina. Proiectul de lege merge la Parlament

Lansator Patriot / BIAS 2024
Lansator Patriot / BIAS 2024

România face ultimele pregătiri pentru livrarea sistemului sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

"Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament, în regim de urgenţă, un proiect de lege care completează Legea 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi (Ucraina n.r.). După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie”, a spus Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Documentul mai precizează că România va trimite o solicitare autorităților americane pentru înlocuirea sistemului de apărare antiaeriană Patriot transferat în Ucraina și se așteaptă să plătească circa 60 de milioane de dolari în taxe și taxe.

”Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale", a mai spus Mihai Constantin.

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari - cel mai mare contract de achiziție de până acum.- pentru cumpărarea a patru sisteme Patriot. Primul sistem a fost livrat în 2020. România a primit până acum patru sisteme, dintre care două operaționalizate, iar două sunt în curs de operaționalizare.

De asemenea țara noastră va achiziționa încă trei sisteme Patriot, dar detaliile legate de furnizarea acestor baterii încă rămân a fi stabilite împreună cu partenerul american.

Ucraina va primi cinci dintre cele mai recente baterii de apărare aeriană în urma rezultatelor celui de-al 75-lea summit NATO de la Washington. Patru baterii Patriot și o baterie Samp/T vor fi furnizate de Statele Unite, România, Germania, Țările de Jos, respectiv de Italia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel