Guvernul norvegian va crește bugetul pentru apărare și dimensiunea armatei în 2025: Vom lua măsuri pentru a face slujba în rândul forțelor armate mai atractivă

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa foto: Norwegian Armed Forces.
Sursa foto: Norwegian Armed Forces.

Guvernul norvegian va crește bugetul apărării cu 19,2 miliarde de coroane norvegiene în 2025. Aceasta este o creștere de 21,2% față de 2024. Cheltuielile pentru apărare vor fi majorate la un total de 110,1 miliarde de coroane norvegiene. Această decizie reprezintă îndeplinirea primei promisiuni a guvernului norvegian privind planul de apărare pe termen lung al Norvegiei și depășește obiectivul NATO de a cheltui 2,16% din PIB pentru apărare.

 

„Guvernul acordă prioritate securității țării în aceste vremuri incerte”, a declarat ministrul norvegian al apărării Bjorn Arild Gram. „Consolidăm apărarea în întreaga țară și capacitatea noastră de a păstra controlul la nivel național. Cu acest buget, Norvegia își asumă o mai mare responsabilitate pentru securitatea sa și a aliaților săi (NATO), în conformitate cu un nou plan pe termen lung pentru sectorul apărării”.

„Guvernul acordă prioritate apărării deoarece lumea a devenit mai puțin sigură. Cu această propunere de buget, ne asumăm o mai mare responsabilitate atât pentru propria noastră securitate, cât și pentru securitatea aliaților noștri. Așa cum am promis în planul nostru de apărare pe termen lung, care a fost aprobat de parlament la începutul acestui an”, spune ministrul apărării Bjorn Arild Gram.

Fondurile suplimentare vor fi cheltuite pentru achiziționarea mai multor muniții, îmbunătățirea formării și extinderea personalului.

În plus, o creștere a bugetului apărării va permite Norvegiei să extindă cheltuielile pentru proiectele deja în curs, inclusiv achiziționarea de echipamente și servicii suplimentare pentru F-35, submarine noi, sisteme de monitorizare maritimă și aeriană și elicoptere.

De asemenea, se intenționează ca fondurile să fie cheltuite pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale forțelor armate norvegiene și pentru consolidarea capacităților Norwegian Home Guard.

Șeful Statului Major General al Armatei Norvegiene, Eirik Kristoffersen, va trebui să pună noile fonduri la treabă, ghidându-se după un plan pe 12 ani de modernizare a armatei, spune publicaţia NewsInEnglish.

Există şi critici ai acestor decizii de mărire a bugetului alocat pentru apărare. Aceştia au avertizat împotriva simplei creșteri a bugetelor și a alocării a prea mulți bani către departamentul norvegian al apărării fără a se asigura că investițiile sunt făcute într-un mod responsabil.

Institutul norvegian de cercetare în domeniul apărării FFI a susţinut în primăvara anului trecut că oficialii de la vârful armatei norvegiene au subestimat în mod grav costurile de exploatare și întreținere atunci când a comandat orice, de la fregate la avioane de luptă F-35.

Auditorul național al statului a evidențiat, de asemenea, întârzieri și alte probleme legate de investițiile de capital în armată.

Cu toate acestea, generalul Kristoffersen a numit extinderea apărării „un efort uriaș” supus controlului costurilor, care implică o cooperare strânsă cu industria pentru a dezvolta suficiente arme și alte echipamente militare și pentru a înlocui armele trimise în Ucraina.

Prioritățile sale principale implică, de asemenea, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, îmbunătățirea capacității de apărare a Norvegiei și asumarea unui rol în așa-numita „schimbare ecologică” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, una dintre cele mai mari preocupări ale generalului Kristoffersen se referă la partea de personal a forțelor militare, unde armata a declarat că trebuie să tripleze personalul în următorii 12 ani.

„Vom continua să creștem numărul de soldați și militari în 2025 și vom lua măsuri pentru a face slujba în rândul forțelor armate mai atractivă”, a declarat ministrul apărării.

Ministrul norvegian al apărării Bjorn Arild Gram a declarat, de asemenea, că aproximativ 600 de tineri norvegieni vor fi recrutați anual, ca parte a ceea ce este considerată a fi cea mai mare extindere a armatei de la căderea Zidului Berlinului.

,,Guvernul va crește numărul angajaților cu aproximativ 300, al recruților cu 400 și al rezerviștilor cu 600 până la sfârșitul anului 2025'', a spus Gram.

Norvegia este, de asemenea, pregătită să ia parte la exerciții militare în Pacific anul viitor și a fost solicitată să trimită personal la noile operațiuni nordice ale NATO pentru exerciții comune și prezența continuă a apărării de-a lungul frontierei ruse.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel