Guvernul german are în vedere un control sporit asupra companiilor de apărare care sunt considerate de importanţă strategică

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursa foto: Rheinmetall.
Sursa foto: Rheinmetall.

Guvernul german dorește să răscumpere acțiuni la companii strategice din domeniul apărării. Ministerul german al Economiei lucrează acum la o strategie menită să dezvolte industria de apărare și baza tehnologică a Germaniei (BITD). În acest stadiu, guvernul german dorește "să își faciliteze achiziția de acțiuni la întreprinderile din domeniul apărării care sunt considerate strategice".

În plus, există deja un exemplu relevant in acest sens, când guvernul german a cumpărat 25% din acțiunile producătorului de echipamente electronice militare Hensoldt, investind astfel în capitalul companiei. Acest lucru este relatat de portalul francez Opex360 cu referire la ziarului german Handelsblatt.

Se remarcă faptul că, în general, proiectul de strategie al guvernului german ia în considerare șapte opțiuni, printre care intrarea directă a statului în capitalul companiilor strategice de apărare. În plus, se spune ca dezvoltarea industriei germane de apărare trebuie să fie convenita între toate parțile implicate.

În același timp, a fost deja anunțat un exemplu foarte concret în care guvernul german dorește să pună în aplicare posibilitatea de a intra în capitalul unei alte companii de apărare de importanță strategică.

Banca germană de stat KfW și compania privată de investiții Carlyle negociază pentru a dobândi controlul comun asupra diviziei de nave de război a companiei de construcții navale ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

În plus, Ministerul german al Economiei ia în considerare ridicarea interdicției de a atrage fonduri din sectorul "civil" pentru finanțarea proiectelor cu "utilizare probabilă în domeniul apărării".

În cele din urmă, se are în vedere simplificarea accesului la capitalul de risc pentru noile întreprinderi din domeniul apărării.

Un alt exemplu, luna trecută, acțiunile producătorului de motoare Deutz au crescut cu peste 20 % după ce acesta a declarat că intenționează să construiască motoare pentru tancuri în paralel cu activitățile sale civile. Grupul de inginerie se numără printre societățile de producție și inginerie din Mittelstand care reconsideră sau pun capăt interdicției de a încheia contracte în domeniul apărării.

Germania a autorizat exportul a peste 7,5 miliarde de euro (8 miliarde de dolari americani) în bunuri militare în prima jumătate a anului, apropiindu-se de suma totală din 2023, conform datelor guvernamentale publicate recent.

Anul trecut, Germania a exportat produse militare în valoare totală de 12,2 miliarde de euro, stabilind un record care, din punct de vedere istoric, se prezintă ca fiind extrem de prudentă în ceea ce privește livrarea de arme și flexibilitatea industriei sale de apărare.

Dar anul acesta, până la 18 iunie, guvernul a exportat deja 61% din valoarea articolelor militare în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu întregul an precedent. Majoritatea exporturilor din acest an au fost clasificate drept "arme de război".

Datele au fost publicate în urma unei anchete parlamentare efectuate de un membru al partidului politic Bündnis Sahra Wagenknecht.

Ucraina a rămas destinația nr. 1, primind echipamente în valoare de aproape 4,88 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024. Această sumă este de peste două ori mai mare decât cea pe care Germania a furnizat-o acestei națiuni aflate în conflict pe parcursul întregului prim an al invaziei la scară largă a Rusiei.

Germania a devenit un furnizor-cheie de arme pentru Ucraina, după Statele Unite. Aproximativ 65% din exporturile germane de arme de până acum din acest an au fost destinate Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel