Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din China
Foto: Ministerul Apărării din China

Pe 9 aprilie, Biroul de informare privind apărarea națională al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze a anunțat elaborarea unei carte albe intitulată „Poziția Chinei cu privire la o serie de probleme legate de relațiile economice și comerciale cu SUA”.

Guvernul chinez a emis acest document amplu, formulat în notă conciliantă și explicativă, pentru a clarifica relațiile economice și comerciale dintre China și SUA și, în același timp, pentru a clarifica poziția Chinei cu privire la problemele conexe.

Partea chineză acuză că tarifele suplimentare impuse recent de SUA pentru produsele chinezești, inclusiv taxa de „excuție” pe problema fentanilului sau „taxa contrapartidă” se adaugă celor impuse de la începutul conflictului comercial în 2018, în valoare de peste 500 de miliarde de dolari, reprezentând o creștere cu aproximativ 50%, în condițiile în care volumul comerțului dintre cele două țări a ajuns în 2024 la aproape 688,3 miliarde USD.

Carta albă chineză pune un accent ridicat pe faptul că aceste măsuri contravin principiilor economiei de piață și  vor avea consecințe grave asupra relațiilor economice și comerciale reciproce.

 

China recurge la contramăsuri puternice pentru a-și proteja interesele naționale

 

De asemenea, fără a se detalia, în document se precizează că China a luat contramăsuri puternice pentru a-și proteja interesele naționale, dar rămâne angajată în soluționarea disputelor prin dialog și consultare cu partea americană.

Sunt însă detaliate aspecte economice prin care partea chineză arată că administrația americană greșește când reduce relațiile economice doar la aspectul comerțului cu bunuri și că în general câștigurile din relațiile economice și comerciale dintre China și SUA sunt echilibrate.

Când sunt luați în considerare cei trei factori majori ai comerțului: cu bunuri, cu servicii și vânzările locale ale filialelor întreprinderilor autohtone din cealaltă țară, Beijingul este convins că beneficiile economice și comerciale ale celor două părți sunt aproximativ echilibrate, mai ales că la ultimele două componente SUA conduc detașat.

Răspunzând la o întrebare din presă cu privire la noua cotă de impozitare a Chinei cu 104%, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Lam Kien a declarat: „Vom continua să luăm măsuri drastice și puternice pentru a ne proteja drepturile și interesele legitime”.

 

Beijingul speră că SUA vor ridica imediat tarifele unilaterale și vor coopera cu China

 

La rândul său, Ministerul Comerțului chinez a anunțat că China va da dovadă de o voință fermă pentru a implementa cu hotărâre contramăsuri și pentru a lupta până la capăt dacă SUA continuă să escaladeze restricțiile economice și comerciale.

„Aș dori să subliniez că niciuna dintre părți nu a câștigat un război comercial și China nu dorește un război comercial, dar guvernul chinez nu va sta nemișcat atunci când drepturile legitime ale cetățenilor săi sunt afectate sau anulate”, a afirmat reprezentantul Ministerului Comerțului chinez.

Menționând că succesele Chinei și SUA sunt o oportunitate, nu o amenințare reciprocă, Ministerul de Comerț chinez a transmis că guvernul chinez speră că SUA vor ridica imediat tarifele unilaterale și vor coopera cu China pentru a consolida dialogul, gestiona dezacordurile și promova cooperarea.

În esență, documentul recent elaborat recunoaște că China și SUA sunt două mari economii aflate în stadii diferite de dezvoltare și cu sisteme economice diferite. Acestea ajung la diferende și probleme în cooperarea economică și comercială, ceea ce este considerat un lucru firesc, însă este important să se respecte interesele și preocupările de bază ale celuilalt, găsind soluții prin dialog și consultare.

Pe de altă parte, se reamintește că SUA nu au îndeplinit o serie de acorduri comune în domeniile economic și financiar, au dat dovadă de acțiuni unilaterale și protecționiste, suprimă alte țări în numele securității naționale și al drepturilor omului, iar măsurile de tarifare reciprocă vor provoca mari perturbări în economia americană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel