Gură de oxigen pentru industria rusă. Iranul e la un pas de avioanele Su-35 refuzate de Egipt și Indonezia și plusează cu S-400

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane Su-35 rusești
Avioane Su-35 rusești

Babak Taghvee, analist iranian pe probleme de apărare, aflat în exil, a informat, pe 25 decembrie, că Iranul și Rusia vor semna un acord de cooperare în domeniul securității și apărării, care ar include, printre altele, achiziționarea de avioane de luptă Su-35, rachete antiaeriene S-400 și un satelit.

Acordul, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, se va derula pe o perioadă de aproximativ 20 de ani și va fi semnat în ianuarie.

Teheranul va importa cel puțin 24 de avioane de luptă multirol Suhoi Su-35SE, multe dintre acestea fiind deja fabricate, deoarece făceau parte dintr-un contract al Rusiei cu Egiptul, care nu a mai fost finalizat, potrivit analistului iranian.

Egiptul urma să devină primul client al Su-35 din zona Orientului Mijlociu, în urma semnării unui contract în 2018, (neconfirmat până în mai 2020), care cuprindea livrarea a 24/26 de avioane pentru aproximativ 3 miliarde USD. De fapt, 15 sau 16 avioane erau deja fabricate și gata de livrare, dar Egiptul nu le-a primit niciodată.

 

SUA au pus piedică achiziției de Su-35 rusești către Egipt și Indonezia

 

Tranzacția dintre Moscova și Cairo a căzut pentru că Statele Unite au amenințat că vor sancționa Egiptul, dacă va merge înainte cu avioanele Su-35, fiind pusă în pericol starea de operativitate a peste 200 de F-16, zeci de elicoptere AH-64 Apache și a sute de tancuri M-1 Abrams din înzestrarea trupelor egiptene, potrivit site-ului Aviacionline.

Ulterior, Rusia a încercat să plaseze 11 dintre aceste Su-35 în Indonezia, cu care aproape finalizase exportul unui lot. Dar, pe 22 decembrie 2021, șeful Forțelor Aeriene indoneziene a anunțat că Su-35 a fost exclus de la licitație, în favoarea avionului francez Rafale și a celui american F-15EX.

Întrucât, Egiptul a plătit deja, iar avioanele fuseseră construite, contractul nu a putut fi anulat. Dar, Cairo a autorizat United Aircraft Corporation (UAC) din Rusia să le revândă în numele său. Și acum, cel mai probabil client pare să fie Iranul, care va plăti costul de 3 miliarde USD al celor 24 de avioane Su-35 cu petrol.

Potrivit lui Babak Taghvee, Forțele Aeriene iraniene au selectat deja 30 de piloți, care urmează să fie trimiși în Rusia pentru pregătire în vederea operării Su-35. Dacă acordul va fi semnat, piloții vor începe, aproape imediat, pregătirea și până la jumătatea anului 2022, toate cele 24 Su-35SE vor fi livrate.

O parte a acordului de armament include lucrări de prelungire a duratei de întrebuințare, întreținere și modernizare a 23 de avioane MiG-29 și a 25 aeronave de atac apropiat la sol (Close Air Support – CAS) Su-24MK.

 

Iranul achiziționează și S-400

 

În pachetul de achiziție se mai află două baterii de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune, S-400 și un satelit militar, despre care nu se știe încă, dacă va fi un satelit de spionaj sau de comunicații.

Acest acord, dacă va fi finalizat, ar fi primul pas semnificativ al Iranului către modernizarea forțelor sale aeriene. Costul de 10 miliarde dolari ar urma să fie plătit în mare parte cu barili de țiței, deoarece oferta Rusiei a luat prin surprindere Iranul, care nu avea fonduri alocate în acest scop.

Dacă acordul se finalizează după acest model - arme în schimbul petrolului, nu este de neglijat și o înțelegere similară și cu China, care este un importator major de resurse primare de energie.

Su-35SE va fi o actualizare semnificativă pentru Forțele Aeriene iraniene, care operează cu avioane de vânătoare  F-14 Tomcats , F-4 Phantoms și MiG-29 Fulcrums și va provoca îngrijorare în Israel și Arabia Saudită, în special datorită termenului destul de scurt, în care aeronavele vor fi operaționalizate.

O eventuală infuzie de armament modern și din partea Chinei spre Iran ar avea potențialul să destabilizeze zona, iar SUA ar fi nevoite să-și modifice semnificativ distribuția de forțe la nivel global.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel