Grupul Trilateral de Contact (GTC) de la Minsk | Leonid Kuchma s-a retras de la conducerea delegației Ucrainei

Gheorghe Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat, pe 28.07.2020, că Leonid Kuchma a demisionat din funcția de șef al delegației țării sale, la Grupul Trilateral de Contact (GTC) de la Minsk.

Cu acest prilej, Zelenski i-a mulțumit lui Kuchma pentru eforturile deosebite de a debloca procesul de la Minsk, în scopul realizării unui climat de pace în estul Ucrainei. La rândul său, Kuchma a remarcat că în ultimul an activitatea în GTC a înregistrat progrese semnificative, fiind făcuți pași importanți pentru normalizarea situației în Donbas. Totodată, Kuchma a asigurat că este pregătit să-și transmită experiența și va asigura consultanță în negocierile de pace, dacă va fi nevoie.

Comentariul autorului: Procesul prin care L. Kuchma s-a retras de la conducerea delegației Ucrainei la GTC a început de fapt acum două luni, pe 20 mai, când acesta i-a propus președintelui Zelenski, să îl numească în fruntea delegației pe Oleksei Reznikov, prim-adjunctul lui Kuchma în acel moment. Motivul invocat de Kuchma era schimbarea statutului delegației Ucrainei, prin includerea în componența acesteia a unor miniștri și parlamentari, subordonarea de facto a delegației schimbându-se de la prezidențială, la o combinație guvernamentală, parlamentară și prezidențială. Atunci, Zelenski l-a rugat pe Kuchma să mai rămână la conducerea delegației până când F.Rusă își va numi noii reprezentanți în cadrul GTC.

Demisia lui Kuchma, oarecum surprinzătoare, era previzibilă după preluarea puterii în Ucraina de către noua administrație în 2019. Noul președinte, Volodimir Zelenski, reușește astfel, în decurs de un an de la câștigarea alegerilor, să facă și ultima modificare pe scena politică, prin care să pună în funcțiile cheie, oameni care să nu fi avut de-a face cu regimurile politice anterioare.

Cu toate acestea, nu se poate observa modul elegant în care Zelenski renunță la serviciile lui Kuchma – fost președinte al Ucrainei între 1994 și 2005, care pe lângă cuvintele de apreciere, a inițiat împreună cu președintele F.Ruse, Vladimir Putin, un recent acord de încetare a focului în Donbas, cu începere din 27 iulie, acord negociat în GTC.

Astfel, cei doi președinți, rus și ucrainean, pregătesc, fiecare în funcție interesele țării sale, scena pentru următorul pas în găsirea unei soluții non-militare pentru conflictul din Donbas. Aici, următorul eveniment major vor fi alegerile locale în cele două republici secesioniste – Donețk și Lugansk, planificate pentru octombrie 2020. Ucraina, pentru a recunoaște aceste alegeri, a pus condiția ca trupele ruse să se retragă din sud-estul țării, iar controlul frontierei de stat să revină puterii de la Kiev. Rusia încă nu a dat curs acestei propuneri, dar nici nu s-a pronunțat definitiv împotriva ei. Probabil, Moscova estimează că populația din cele două republici secesioniste, majoritar etnic rusă, va vota în favoarea sa, chiar dacă nu vor fi militarii ruși acolo.

Era oare Kuchma un obstacol, în planurile celor doi președinți? În cea mai mare parte a exercitării funcției de președinte al Ucrainei, a fost considerat prorus, primind a doua cea mai înaltă dinstincție din partea Moscovei – Ordinul Meritul pentru Patrie clasa I. Însă, la finalul celui de-al doilea mandat prezidențial, în celebra dispută Ianukovici – Iușcenko, despre cine a câștigat a câștigat alegerile în decembrie 2004, candidatul prorus, Ianukovici, l-a acuzat pe Kuchma – președinte în funcție, de trădare.

În concluzie, Leonid Kuchma a fost foarte apreciat atât de ucraineni, cât și de ruși, astfel explicându-se longevitatea sa atât ca președinte, cât și în calitate de șef al delegației Ucrainei la GTC. Dar, tocmai acest fapt îl face nesigur pentru ambele părți, la următoarele evenimente care vor urma, legate de Donbas.

Notă: În vara anului 2014, după intensificarea confruntărilor militare în regiunea Donbas (S-E Ucrainei)dintre armata ucraineană și separatiștii proruși a fost înființat la Minsk un grup de contact – Grupul Trilateral de Contact (GTC) între părțile ucraineană și rusă, cu participarea și a reprezentanților OSCE, destinat detensionării conflictului. În cadrul acestui grup au fost negociate acordurile de dezarmare Minsk 1 și Minsk 2, mai mult sau mai puțin respectate, ultimul fiind încă în vigoare din 2015. De asemenea, în GTC s-au negociat și unele acorduri temporare de încetare a focului.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel