Grupul comun format din România, Turcia și Bulgaria devine activ. Misiunea principală, „curățarea” Mării Negre de mine, o problemă majoră a războiului rus

Darius Muresan |
Data publicării:
Puitorul de mine Constantin Bălescu. Sursă foto: Forțele Navale Române
Puitorul de mine Constantin Bălescu. Sursă foto: Forțele Navale Române

Luni, 1 iulie, la Istanbul va avea loc Reuniunea Comitetului pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră, urmată de ceremonia de activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea).

Ministerul Apărării Naționale Angel Tîlvăr va fi reprezentat de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Mihai Panait, potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania.

Pe 11 ianuarie 2024, România a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, în formatul trilateral Turcia, România și Bulgaria, în cadrul unei ceremonii oficiale desfășurate la Istanbul.

MCM Black Sea reprezintă o inițiativă a celor trei aliați riverani la Marea Neagră - România, Bulgaria, Turcia - menită să faciliteze siguranța navigației prin combaterea amenințărilor reprezentate de minele marine.

 

Misiune aliată pentru a curăța Marea Neagră de mine după războiul provocat de Rusia împotriva Ucrainei

 

2. Foto: Puit... (nava-marina-romana_38994900.jpg)

Foto: Puitorul de mine si plase "Viceamiral Constantin Bălescu" / MApN

Din cauza agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ameninţarea minelor în derivă instalate de ambele state s-a amplificat, afectând siguranţa navigaţiei şi a populaţiei, aşa cum au demonstrat numeroasele incidente înregistrate în Marea Neagră, în apropierea graniţelor României.

Misiunile vor demara în acest an, iar participarea României va include personal de stat major - până la şase militari, dar şi o navă militară cu capabilităţi MCM şi echipă EOD la bord, având un echipaj de maximum 85 de militari.

Amintim că, Turcia a propus anul trecut constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră (Mine Counter-Measures Task Group Black Sea/MCM BLACK SEA).

Ulterior, pe 11 ianuarie, la Istanbul, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o inițiativă în premieră pentru statele aliate riverane.

Memorandumul de înțelegere prevede că inițiativa rămâne deschisă și altor țări pentru a participa la operațiunile de deminare din Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel