Amendamentul a fost depus în Congres la inițiativa congresmanul democrat greco-american Chris Pappas și a fost semnat de Dina Titus, Carolyn B. Maloney, Charlie Crist și John Sarbanes, precizează cotidianul elen Ekathimerini.
Conform acestui amendament, președintelui SUA îi este interzis să autorizeze un transfer arme către o țară membră NATO care a încălcat în mod repetat, în ultimul an, spațiul aerian sau a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări membre NATO.
Obiectivul congresmenilor americani, care sunt membri ai grupului parlamentar pe probleme grecești din Congresul SUA, este de a se asigura că administrația Biden nu va continua cu vânzarea, dar și cu modernizarea flotei existente de avioane F-16 a Turciei.
Cu toate acestea, amendamentul lasă deschisă o portiță care îi permite președintelui să treacă peste restricții dacă certifică în fața Congresului că acest lucru este în interesul vital al securității naționale a SUA.
În acest context, președintele ar trebui să ofere o expicație detaliată a măsurilor specifice luate pentru a se asigura că armele americane nu sunt folosite pentru încălcarea suveranității unui alt stat membru NATO.
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat sâmbătă, 2 iulie, Statul Major al armatei elene.
În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă.
De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării.
Pe fondul tensiunilor Grecia a demarat un amplu program de înzestrare care vizează inclusiv achiziția de avioane F-35 Lightning II, dar și nave pentru Forțele Navale elene.
Recent, Turcia a primit asigurări că SUA este de acord să-i vândă avioane F-16 Block 70
În urmă cu aproape două săptămâni, un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce. Acest anunţ era făcut la câteva ore după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Pe 28 iunie, Erdogan a criticat SUA pentru întârzierea vânzării mai multor avioane de luptă F-16 Block 70. Ankara aşteaptă aceste aeronave ca pe o compensaţie a excluderii sale din programul F-35.
În cadrul unei conferințe de presă în timpul summitului NATO de la Madrid, Erdogan s-a referit la întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele SUA și a precizat că una dintre cele mai importante chestiuni discutate între Ankara și Washington a fost solicitarea Turciei de a achiziționa patruzeci de avioane de luptă F-16 noi, împreună cu cele 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce.
,,Cele mai multe discuții pe care le avem cu SUA se referă la F-16. Dar procesul este întârziat", a declarat Erdogan
Acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – care poate bloca această vânzare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News