Publicitate
Ucraina are nevoie de elementul surpriză pentru a produce o breșă în apărarea rusă. Acest lucru s-a văzut în 2023, când era clar care vor fi zonele în care vor acționa Forțele ucrainene, nu au folosit eficient atacurile concentrate, de artilerie si aeriene și de război electronic.
În contraofensiva-surpriză din 2024, armata ucraineană a utilizat unele arme moderne mult mai eficient pentru atacul asupra regiunii Kursk, remarcă o analiză BBC.
„Ceea ce este cel mai impresionant la această invazie este cât de bine au stăpânit ucrainenii războiul combinat, desfășurând totul, de la apărare aeriană la război electronic, precum și vehicule blindate și infanterie. Este impresionant”, a spus o sursă militară britanică de rang înalt, care a cerut să nu fie numită.
Câteva detalii importante
Se presupune că planificatorii ucraineni au început să lucreze la ofensivă cu cel puțin o lună în urmă, evaluează Viktor Kevlyuk, expert al Centrului pentru Strategii de Apărare, citat de publicația LB.
Analistul ucrainean prezintă și modul de acțiune al Armatei Ucrainei în primele zile ale ”Operațiunii Kursk 2”. În primele zile, lungimea liniei frontului vineri a fost de aproximativ 58 km, adâncimea breșei, de până la 27 km și a continuat să crească.
Forbes raporta că pe teritoriul regiunii Kursk operează un grup ucrainean format din trei brigăzi: brigăzile 22 și 88 mecanizate și 80 de asalt, în număr de până la 10.000 de militari. Grupul dispune de forțele și mijloacele adecvate de avarie prin incendiu, apărare antiaeriană, sprijin de luptă, logistică și servicii de urgență medicală.
Pentru succesul acțiunilor de luptă, elementul surpriză a fost esențial, dar expertul subliniază si o serie întreagă de detalii extrem de importante:
Operațiunea a debutat cu lovituri de artilerie care au o pregătit un atac asupra pozițiilor inamicului în zona punctului de control al frontierei Sudja.
Pe 9 august, Forțele de Apărare au atacat cu rachete HIMARS o coloană inamică în raionul Ryl din regiunea Kursk. ”Au distrus 14 camioane până la 200-250 de militari. Adică batalionul nu a ajuns la destinație”, arată Kevlyuk.
Merită remarcată atitudinea militarilor ucraineni față de populația locală din Kursk, similar cu 2014, când soldații din regiunile de vest ale Ucrainei s-au comportat într-un mod special: au fost politicoși și plăteau pentru ce cumpărau de la localnici.
În primele trei zile ale operațiunii, eforturile Forțelor de Apărare de a forma o zonă tampon de securitate folosind rutele logistice disponibile, condițiile geografice și caracteristicile peisajului, au fost clar vizibile. Ulterior s-a avansat spre autostrada E38.
Noile tactici au fost remarcate și de analiștii ruși: forțele ucrainene curăță cerul de UAV-urile de recunoaștere rusești; mai departe, grupurile mobile ușoare și rapide (fără a se angaja în bătălii cu noduri de rezistență) avansează rapid în adâncime. În spatele lor, unitățile EW avansează – sunt desfășurate pe frontiere riscante aproape de linia de luptă și creează o cupolă de securitate pentru trupe. Unități blindate grele, artilerie și unități de apărare aeriană ajung sub această umbrelă pentru a elimina celulele de rezistență și a curăța teritoriul.
Cu ce luptă ucrainenii la Kursk. F-16 pare să aibă intezis la Kursk
Comandantul șef al Forțelor Armate Oleksandr Sîrskîi a spus că Forțele Armate controlează aproximativ 1.000 de metri pătrați. km în regiunea Kursk. Într-o săptămână, Forțele Armate ale Ucrainei au ocupat la fel de mult teritoriu în Rusia cât a ocupat într-un an, susține Departamentul de Comunicații Strategice al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Așa cum arătam mai sus, Ucraina folosește unități combinate de blindate grele, război electronic, artilerie, mijloace antiaeriene. Ucrainenii par să fi folosit unele dintre armele moderne furnizate de Occident - precum Marderul german, Stryker-ul american și alte vehicule blindate. Numărul de vehicule blindate implicate în operațiune este mult mai mare decât în alte momente ale războiului, remarcă și TheGuardian.
O situație mai specială o reprezintă avioanele F-16. Aflate în număr prea mic în Ucraina (maxim 10 unități), avioanele de luptă occidentale ar putea fi protejate de ucraineni.
„Au fost indicii că F-16 sunt folosite pentru apărarea aeriană, au îndeplinit deja unele sarcini. Dar aceste sarcini sunt în profunzimea teritoriului nostru. Nu cred că are sens să le folosim acum lângă linia de luptă, mai ales în regiunea Kursk, unde rușii au ridicat sisteme de rachete antiaeriene și aeronavele lor”, arată expertul în aviație, cercetătorul principal al Muzeului de Stat al Aviației, Valery Romanenko, într-un interviu pentru NV.
Având în vedere numărul mic de aeronave, este cât se poate de rațional gestul Kievului de a ține avioanele F-16 departe de linia frontului. Cu toate acestea, cupola panoramică acoperită cu un strat subțire de aur (la avioanele F-16 daneze, belgiene, olandeze şi norvegiene), reprezintă un mic avantaj pentru aeronavele F-16 care desfășoară misiuni de luptă mai aproape de linia frontului.
Acoperirea carlingii avioanelor cu un strat subțire de aur (sau materiale similare) este esențială pentru protejarea aeronavei împotriva interferențelor electromagnetice care ar putea afecta instrumentele de navigație și comunicații ale avionului, având și un beneficiu minor în reducerea semnăturii radar.
Operațiune riscantă. ”Se scrie istoria operațiunilor militare”
Revenind la analiza BBC, publicația notează că Ucraina „s-ar putea retrage acum cu onoare”, până când Rusia nu va desfășura suficientă forță pentru a ucide sau captura soldați ucraineni, dar atunci asta ar anula două dintre obiectivele acestei ofensive, și anume: să preseze Rusia să aducă trupe din Donbas pentru a întări zona Kursk, dar și să dețină suficient teritoriu rusesc pentru a-l folosi ca „monedă de schimb” în orice viitoare discuții de pace.
”Aici acum, fără exagerare, se scrie istoria afacerilor militare. Dacă totul va reuși, acest moment va fi istoric și se va studia în aproape toate academiile militare”, remarca, pentru NV, și un fost angajat al SBU, Ivan Stupak.
”Dar, în realitate, fie noi ne vom prăbuși noi, fie îi depășim pe ruși în acest fel și ei vor ceda. Nimeni nu știe acum — nici în biroul președintelui, nici în Pentagon, nici pe Downing Street, nimeni nu știe (rezultatul)”, conchide expertul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News