Greii industriei militare din SUA și Europa investesc în producția de armament și tehnică militară în Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursa foto: Rheinmetall.
Sursa foto: Rheinmetall.

Compania americană Northrop Grumman intenționează să înceapă producția de muniție de calibru mediu în Ucraina, după cum a declarat pe 19 iunie reprezentantul companiei Dave Bartell. „Acordul de coproducție este primul acord confirmat public între un important contractant american de apărare și guvernul ucrainean, care implementează un proiect de producție în Ucraina”, se precizează în comunicat.

Proiectul este planificat să se extindă în viitor pentru a include producția de muniție de 155 mm pentru tancuri și sisteme de artilerie, precum și alte tipuri de proiectile.

Noul program al Departamentului de Stat al SUA, care implică investirea a 2 miliarde de dolari în baza industrială de apărare a Ucrainei, ar putea deschide ușa pentru producția comună americano-ucraineană nu doar de muniții, ci și de armament, remarcă adjunctul secretarului de stat pentru afaceri politico-militare, Stanley Brown.

 

Francezii de la Thales au semnat trei acorduri cu ucrainenii

 

Industria Ucraineană de Apărare (IUA), cum este denumită fosta întreprindere de stat Ukroboronprom, a semnat trei acorduri cu compania franceză de apărare Thales, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Thales pe 19 iunie.

Unul dintre acorduri anunță intenția de a crea o societate mixtă în Ucraina pentru a stimula livrarea de echipamente militare în țară. Acordul include sisteme război electronic, echipamente tactice de comunicații, sisteme de apărare antiaeriană și radare.

Thales se angajează, de asemenea, să ofere întreținere extinsă, testare și echipamente specializate, în special în domeniul războiul electronic, conform celui de-al doilea acord. Acesta își propune să dezvolte o facilitate de întreținere locală, în Ucraina, precum și să asigure „cea mai bună disponibilitate operațională”.

Un al treilea acord a fost semnat între Thales și compania ucraineană FRDM, specializată în vehicule aeriene fără pilot (UAV-uri) și vehicule terestre fără pilot (UGV-uri). În principal, acesta prevede co-dezvoltarea și fabricarea „unui sistem de aeronave fără pilot capabil să transporte și să lanseze muniții”.

 

Rheinmetall a deschis deja o secție de reparații în Ucraina

 

Prima facilitate comună a IUA și a concernului german Rheinmetall este destinată reparării și producției de vehicule blindate, și funcționează deja în Ucraina, după cum a anunțat ministrul ucrainean pentru industriile strategice, Alexander Kamyshin, pe 10 iunie.

În cadrul acesteia, „specialiştii ucraineni lucrează în ateliere sub supravegherea tehnică a colegilor din Germania”, iar „taxele sunt plătite în Ucraina”.

De asemenea, Rheinmetall intenționează să producă anual în Ucraina peste o sută de mii de obuze de artilerie de 155 mm, pe care Kievul deocamdată doar le importă. Primele obuze marca Rheinmetall ar putea ieși de pe linia de producție din Ucraina încă din vara anului 2025, în timp ce producția locală de obuze sub coordonarea Northrop Grumman va începe probabil cu cel puțin câteva luni mai târziu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel