Grecia va furniza Ucrainei rachete Sea Sparrow: Acestea au fost scoase din arsenalul armatei elene

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator Skyguard cu rachetă Sea Sparrow. Sursa imaginii: Wikimedia.
Lansator Skyguard cu rachetă Sea Sparrow. Sursa imaginii: Wikimedia.

În urmă cu câteva zile, Atena a convenit asupra livrării forțelor armate ucrainene a 24 de rachete antiaeriene Sea Sparrow. Acestea sunt rachete care există atât în ​​arsenalul Marinei, cât și al Forțelor Aeriene, și au fost deja considerate inutile din punct de vedere operațional la nivel militar, potrivit unui articol din 27 decembrie al publicației elene Kathimerini.

Sea Sparrow este o armă antiaeriană cu rază scurtă de acțiune de fabricație americană, iar Ucraina are deja lansatoarele necesare pentru ea.

În următoarea perioadă de timp, este de așteptat să urmeze aprobarea necesară din partea Consiliului Guvernamental de Securitate Națională (KYSEA).

Trimiterea rachetelor RIM-7 Sea Sparrow este inclusă în doctrina generală urmată de Atena în oferta de material militar către Kiev încă de la începutul războiului. Pe scurt, Atena oferă material care este folosit în mod normal pentru apărare.

În plus, tehnica și armele scoase din arsenalul elen nu duc la slăbirea capabilităților de descurajare ale forțelor armate grecești și nu sunt necesare din punct de vedere operațional. În acest fel, Grecia a acordat în anii precedenți sute de mii de proiectile de artilerie, tunuri și milioane de cartușe.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și-a exprimat în urmă cu doar câteva zile angajamentul Atenei de a continua sprijinirea Ucrainei (la mini-summitul UE Nord-Sud din Laponia).

Liderii din nordul și sudul Europei s-au întâlnit, pe 21-22 decembrie, la Saariselkä, în regiunea finlandeză Laponia, pentru summitul Nord-Sud privind securitatea și apărarea europeană. Au fost prezenți prim-ministrul finlandez Petteri Orpo, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, premierul italian Giorgia Meloni, prim-ministrul grec Kyriákos Mitsotákis și prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

De asemenea, Grecia a semnat un acord bilateral de securitate cu Ucraina în marginea summit-ului desfășurat la Bruxelles pe 17 octombrie.

La Atena, ca și în restul capitalelor europene, se observă o atitudine de așteptare pentru o posibilă schimbare a sprijinului față de Ucraina după asumarea președinției SUA de către Donald Trump, pe 20 ianuarie. Viitorul președinte al SUA a anunțat o inițiativă de a pune capăt războiului din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel