Grecia se pregătește să se alăture programului F-35, iar Ankara este deranjată că Atena face lobby ca Washingtonul să blocheze vânzarea de avioane F-16 către Turcia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Grecia a trimis o solicitare către Statele Unite pentru a se alătura programului de avioane de luptă F-35, solicitând în același timp oficialilor de la Washington să se opună achiziționării de către Turcia a unor noi avioane F-16.

Ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, care efectuează o vizită oficială în Statele Unite în această săptămână, a declarat că posibilitatea ca Grecia să intre în programul F-35 a fost discutată luni cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, precum și cu Sean Burke, directorul executiv al acestui program militar.

,,Am trimis o scrisoare de intenție și trebuie să așteptăm un timp - aceasta este procedura - pentru scrisoarea de acceptare'', a declarat marți Nikolaos Panagiotopoulos pentru  publicaţia Defense News.

,,Dar tot ceea ce trebuie făcut la nivel procedural pentru o intrare rapidă în acest program se face", a spus ministrul grec al apărării.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a criticat marți Grecia și lobby-ul greco-american din Statele Unite pentru că încearcă să blocheze vânzarea a 40 de avioane de luptă F-16 Block 70 fabricate de Lockheed Martin către Turcia, exprimându-și însă încrederea că procesul nu va fi perturbat.

,,Prin diverse inițiative, Grecia încearcă să influențeze cât mai mult posibil negocierile militare dintre Turcia și SUA privind achiziția și modernizarea avioanelor F-16", a declarat Hulusi Akar.

Citeşte şi: Dacă administraţia Biden oferă avioane F-16 Turciei, atunci Grecia trebuie să primească F-35

Atena a trimis luna trecută către Washington o scrisoare oficială prin care solicită achiziționarea a 20 de avioane de luptă F-35A din SUA, cu posibilitatea că viitorul contract de achiziţie să fie suplimentat cu o cerere pentru alte 20 de aeronave de acelaşi tip.

Aderarea la programul de coproducție al Lockheed Martin, alături de Statele Unite și alte opt țări, ar necesita, de asemenea, că Grecia să participe la fabricarea avioanelor de luptă F-35, a precizat Defense News. Atena este, de asemenea, dispusă să cumpere în viitor un lot suplimentar de avioane F-35, pe lângă cele pentru care a înaintat în iunie cererea.

Aderarea la acest program reflectă angajamentul Greciei și al Statelor Unite de a intensifica cooperarea în domeniul apărării, a spus Nikolaos Panagiotopoulos.

În timpul vizitei sale în SUA, Panagiotopoulos a făcut, de asemenea, lobby împotriva potențialei vânzări de avioane F-16 către Turcia, întâlnindu-se cu congresmanul democrat Bob Menendez, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului Statelor Unite. Menendez a jucat un rol cheie în excluderea Turciei din programul F-35 și se opune ferm vânzării de noi avioane.

Citeşte şi: Grup de congresmeni americani, dispus să blocheze vânzarea de avioane F-16 către Ankara, dacă Forţele Aeriene Turce mai încalcă spaţiul aerian al Greciei

Turcia se afla într-o lungă dispută cu Grecia cu privire la statutul insulelor grecești din apropierea țărmului său, ambele părți acuzându-se reciproc de frecvente survoluri ilegale.

Anul trecut, Turcia a făcut o cerere oficială de achiziționare a 40 de avioane F-16 Block 70 și a aproape 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Turce.

La summitul NATO de la Madrid de luna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a lăsat să se înţeleagă că susţine vânzarea unor noi avioane F-16 către Turcia, dar acordul are nevoie de aprobarea Congresului.

Recent, un grup bipartizan din Congresul Statelor Unite a depus amendamente la actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (Naţional Defense Authorization Act - n.r.) pentru a împiedica vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Turcia, dacă Forţele Aeriene Turce continuă să încalce spațiul aerian în Marea Egee, în speciale a Greciei.

Amendamentul a fost depus în Congres la inițiativa congresmanul democrat greco-american Chris Pappas și a fost semnat de Dina Titus, Carolyn B. Maloney, Charlie Crist și John Sarbanes, precizează cotidianul elen Ekathimerini.

Conform acestui amendament, președintelui SUA îi este interzis să autorizeze un transfer arme către o țară membră NATO care a încălcat în mod repetat, în ultimul an, spațiul aerian sau a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a unei alte țări membre NATO. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel