Atena s-a răzgândit? Grecia neagă categoric că ar fi intenționat să trimită sistemul S-300 în Ucraina

Sistem S-300/400 - Foto: mil.ru
Sistem S-300/400 - Foto: mil.ru

Întorsătură misterioasă de situație în povestea sistemelor antiaeriene grecești S-300, despre care se presupunea că vor ajunge în Ucraina.

La mai bine de o săptămână după ce presa elenă dădea ca sigură livrarea acestor sisteme antiaeriene către Ucraina, oficialii eleni au ieșit în presă și dezmint categoric acest ”fake news”, așa cum arată și publicația elenă KeepTalkingGreece.

„Așa ceva nu există și neg categoric (informația). Nici măcar nu a existat intenția ca Grecia să riște scutul de apărare a țării ”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului Pavlos Marinakis, punând astfel un mare semn de întrebare asupra scenariilor privind transferul în Ucraina a sistemului antiaerian S-300 de fabricație sovietică.

 

Ciudatul caz al presupusei livrări din Grecia a sistemelor S-300

 

Acum o săptămână mai toate publicațiile grecești scriau despre acest transfer.

Spre exemplu, Kathimerini - citată atunci de DefenseExpress.ua - scria că autoritățile politice și militare ale țării au aprobat deja predarea armelor învechite Ucrainei, vorbind și despre S-300. Publicația ucraineană chiar prelua un pasaj din materialul Kathimerini: ”„Grecia a fost de acord să-și transfere vechiul echipament militar de fabricație sovietică în Ucraina, după cererile SUA”, a indicat Kathimerini.”

Totuși, acum informațiile referitoare la presupusul transfer de echipamente S-300 par să fi dispărut din materialul publicat de ziarul elen.

Reprezentantul guvernului a continuat comentariile privind informațiile apărute săptămâna trecută: „trebuie să existe o limită a știrilor false, mai ales atunci când au de-a face cu interesele țării și imaginea sa internațională”.

 

Limitele sprijinului elen

 

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un apel telefonic din 29 ianuarie, că Atena va continua să ofere ajutor Kievului atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO.

Totuși, principiul de bază pe care îl susțin oficialii greci este că nici o armă nu va părăsi Grecia, dacă acest lucru se consideră că poate slăbi capacitățile de apărare ale țării. Aparent, sistemul S-300 se încadrează în această categorie de sisteme de arme, chiar dacă este destul de vechi.

Anterior, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a trimis o scrisoare lui Mitsotakis, informându-l cu privire la decizia Departamentului de Stat de a vinde eventual Greciei avioane de luptă F-35 și echipamente aferente în valoare de 8,6 miliarde de dolari.

El a sugerat că Grecia ar trebui să vândă sau să doneze arme Ucrainei în schimbul Washingtonului, luând în considerare posibilitatea de a oferi Atenei un ajutor suplimentar în valoare de până la 200 de milioane de dolari.

Subiectul a fost speculat imediat de TASS, care a preluat corect informația de ieri, dar încearcă să acrediteze ideea că Grecia ar fi făcut un târg prost dacă ar fi cedat sistemul S-300.

În acest sens, TASS reia un pasaj din presa elenă cu care își încheie materialul propriu: ”Site-ul de știri pronews.gr a ​​subliniat că 200 de milioane de dolari nu sunt suficiente pentru a achiziționa nici măcar o baterie de apărare aeriană occidentală care ar putea rivaliza cu sistemele Top, Osa și S-300 ,fabricate în Rusia”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel