Cu douăzeci și patru de avioane Rafale F3R, forțele aeriene elene au câștigat un avantaj față de cele turcești, care nu dispun în prezent de astfel de avioane avansate din punctul de vedere tehnologic.
Dar acest avantaj ar putea să nu mai fie de durată. Turcia este în curs de negociere cu Regatul Unit pentru achiziționarea a patruzeci de avioane Eurofighter Typhoon / EF-2000 și intenționează să achiziționeze și rachete Meteor. Dar, pentru a face acest lucru, are nevoie de acordul Franței, un aliat apropiat al Greciei.
Grecii insinuează că turcii au condiționat să cumpere avioane Eurofighter de „pachetul” cu rachete aer-aer de ultimă generație Metero. Atena e foc și pară pe Franța
Avion de luptă Rafale pe care Franța a integrat o rachetă Meteor (MBDA) Sursă foto: Forțele aero-spațiale franceze
Publicația greacă Kathimerini indică scenariul potrivit căruia turcii au condiționat achiziția de avioane Eurofighter de achiziția simultană a rachetelor aer-aer Metero.
Rachetele aer-aer Meteor, care au o rază de acțiune de până la 200 km, au devenit un punct de tensiune în relațiile din cadrul Uniunii Europene și al NATO.
Cel puțin trei dintre țările implicate în dezvoltarea Meteor - Regatul Unit, Spania și Italia - au relații foarte bune cu Turcia. În ceea ce privește Germania, aceasta și-a ridicat recent restricțiile privind vânzările de echipamente militare către Ankara. Și care este poziția Franței în toate aceste situații? Se pare că Franța a dat undă verde acestei potențiale vânzări de rachete Meteor către forțele aeriene turce. De aici și reacția guvernului grec.
Iar această situație nu prea convine Atenei. Zilele trecute, premierul și ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, l-a convocat pe ambasadorul Franței pentru o discuție, pentru a obține „explicații oficiale” cu privire la posibila vânzare a acestei rachete către Turcia, ceea ce nu este în conformitate cu ,,bunele relații strategice” dintre Atena și Paris și, de asemenea, încalcă acordurile de cooperare în domeniul apărării dintre cele două țări.
Following the relevant briefing of Prime Minister Mr. Kyriakos Mitsotakis, and Minister of Foreign Affairs Mr. Georgios Gerapetritis, I met today at the Ministry of National Defence with the Ambassador of France, Ms. Laurence Auer, to request an official explanation regarding… pic.twitter.com/7z4gE57hsM
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2025
„Astăzi (29 ianuarie) m-am întâlnit cu ambasadorul Franței, Laurence Auer, la Ministerul Apărării, pentru a solicita o explicație oficială a informațiilor privind vânzarea de rachete Meteor către Turcia de către un consorțiu la care participă Franța”, a precizat Dendias prin intermediul unui mesaj publicat pe rețeau de socializare X.
Trebuie menționat că interpelarea ambasadorului francez este legată de faptul că sediul central al producătorului și dezvoltatorului rachetelor Meteor, conglomeratul paneuropean de rachete MBDA, se află în suburbiile Parisului.
Avantajul avioanelor de luptă Rafale ale Greciei, anulat?
Rafale, Grecia. Sursă foto: Dassault Aviation
Și, de asemenea, pentru că în 2020, Franța a vândut Greciei, pentru 2,4 miliarde de euro, 18 avioane de luptă Rafale în versiunea F3-R, care are integrată o rachetă Meteor. Acest lucru a conferit acestor aeronave un avantaj excepțional față de forțele aeriene turce, care operează avioane F-16 cu AIM-120. Cu toate acestea, vânzarea avioanelor Eurofighter către Turcia va elimina avantajul pe care îl are Grecia.
Acesta a adăugat: „Am exprimat opoziția fermă a Greciei față de o astfel de posibilitate, care nu este în concordanță cu relațiile strategice excelente de până acum dintre cele două țări”.
Dendias s-a referit la acordul de apărare semnat de Franța și Grecia în 2021. Acesta stipulează că cele două țări „se consultă în mod regulat cu privire la toate problemele legate de apărare și securitate care sunt de interes comun”
Acest „parteneriat strategic pentru cooperare în domeniul apărării și securității” include, de asemenea, o clauză de asistență reciprocă care poate fi activată dacă cele două țări „constată reciproc că un atac armat este în curs de desfășurare împotriva teritoriului uneia dintre cele două”.
În timpul dezbaterilor privind ratificarea acestui text de către Parlamentul grec, dl Mitsotakis a susținut că o astfel de dispoziție ar „proteja” Grecia într-o „Mediterană tulbure”. Acesta a insistat: „În cazul unui atac, țara noastră va avea sprijinul celei mai puternice armate de pe continentul nostru”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News