Google s-a făcut vinovat că nu a eliminat anumite videoclipuri legate de „informații false despre desfășurarea conflictului din Ucraina, precum și pătrunderea ilegală în obiecte păzite, care pot pune în pericol sănătatea și viața persoanelor”.
Într-adevăr, la aproape doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, Kremlinul susține că desfășoară o „operație militară specială” în acea țară. Scopul acestei operațiuni, potrivit surselor oficiale ruse, este „acela de a proteja populația rusofonă din Ucraina și de a răspunde amenințărilor de securitate reprezentate de regimul nazist de la Kiev”.
Autoritățile ruse au aplicat deja mai multe amenzi Google în trecut, în valoare totală de câteva zeci de miliarde de ruble. Totul a culminat cu declararea de către Google a falimentului în țară, în iulie anul trecut.
Reprezentanții companiei au justificat acest lucru spunând că autoritățile ruse i-au înghețat contul bancar, făcându-i imposibil să efectueze toate plățile. Dar Google încă primește din ce în ce mai multe amenzi în țara care a invadat Ucraina.
Moscova și Google sunt în conflict de mult timp. Roskomnadzor, autoritatea de cenzură a mediei ruse, a amendat în repetate rânduri compania americană cu milioane de euro pentru conținut care este considerat ilegal în țară. Amenzile au fost impuse chiar înainte ca armata rusă să invadeze vecina Ucraina pe 24 februarie anul trecut.
Dar odată cu invazia Ucrainei, întreaga dispută a escaladat. În legătură cu războiul din Ucraina, Google a blocat mass-media rusă finanțată de stat pe platforma video YouTube.
La sfârșitul lunii aprilie trecute, Roskomnadzor a decis că Google ar putea să nu-și facă publicitate serviciilor în țară. El a acuzat, de asemenea, platforma YouTube, care este deținută de Google, că a încălcat legea publicând în mod deliberat informații presupuse denaturate despre o „operațiune militară” în Ucraina, discreditând armata rusă.
Ulterior, a fost blocat și agregatorul de știri Google News. A intrat în vizorul biroului de cenzură după ce a încetat să mai arate știri de la televiziunea RT, cunoscută anterior sub numele de Russia Today, site-ul de știri Sputnik sau agenția de presă rusă TASS.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News