Goana după trofee militare. Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina publică noi imagini cu recuperarea de pe front a unor epave de tancuri Abrams şi Leopard

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Un tanc ucrainean M1A1 Abrams abandonat de echipajul său în satul Volchie, din regiunea separatistă autoproclamată Republica Populară Donestk. Sursa foto: X.
Un tanc ucrainean M1A1 Abrams abandonat de echipajul său în satul Volchie, din regiunea separatistă autoproclamată Republica Populară Donestk. Sursa foto: X.

Imagini recente publicate de unități ale armatei ruse de pe linia frontului din apropierea orașului ucrainean Avdiivka din regiunea Donbas, aflată sub ocupaţie rusă, au prezentat recuperarea de pe front unui tanc Leopard 2A6 defect, furnizat de Germania și utilizat de armata ucraineană, alături de un tanc M1A1 Abrams, furnizat de America și mai grav avariat. 

Leopard 2A6 și M1A1 Abrams, dar şi Challenger, sunt printre cele mai bune tancuri din arsenalul Ucrainei. În special, statele membre NATO au furnizat aceste tancuri în cantități mai mici comparativ cu alte modele precum Leopard 2A4, Leopard 1 și T-72.

Leopard 2A6 a apărut pentru prima dată pe linia frontului în iunie 2023, dar la scurt timp au fost înregistrate şi primele pierderi - ucrainenii le-au aruncat în luptă având mare nevoie de blindate grele pentru a respinge avansul forţelor ruse de ocupaţie. Între timp, Abrams și-a făcut debutul în luptă în februarie 2024, în special în jurul orașului Avdiivka.

Deși majoritatea misiunilor în care au fost implicate tancurile Abrams au avut loc în jurul oraşului ucrainean asediat Avdiivka, câteva au fost desfășurate pentru a sprijini ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk, care a început la 6 august.

Prima distrugere confirmată a unui Abrams în acest teatru de operațiuni a avut loc în a treia săptămână a lunii august, după cum se menţionează într-o analiză a publicaţiei Bulgarian Military.

Imaginile surprinse de dronele ucrainene din orașul Pokrovsk din regiunea disputată Donețk au arătat cum un tanc M1A1 Abrams furnizat de SUA și operat de armata ucraineană neutralizează o unitate de infanterie rusă.

Tancul a fost operat de Brigadă 47 Mecanizată Separată a armatei ucrainene, în timp ce dronele de recunoaștere au fost operate de Batalionul 25 Asalt Separat, care a identificat trupele ruse într-o clădire aflată în apropiere.

Abrams-ul a reușit să atace țintele de la mică distanță, trăgând mai multe proiectile din tunul său de 120 mm. Având în vedere că nivelul de protecție a blindajului tancurilor Abrams, rămase în dotarea Ucrainei a fost îmbunătățit pe plan local, pe vehicul a putut fi observat blindajul reactiv exploziv sovietic Kontakt-1.

Forțele ruse au capturat anterior numeroase tancuri Abrams și Leopard 2, inclusiv modelele Leopard 2A4 și Leopard 2A6. Majoritatea tancurilor Leopard 2 și Abrams au fost capturate complet distruse sau uşor avariate. 

Prima pierdere confirmată a unui tanc Abrams pe frontul din Ucraina a avut loc la 26 februarie, la doar trei zile după ce aceste vehicule au fost văzute pentru prima dată în luptă. 

Confruntată cu pierderi substanțiale în lunile februarie și martie, armata ucraineană a decis să își retragă tancurile Abrams rămase până la sfârșitul lunii aprilie, din cauza îngrijorărilor cu privire la vulnerabilitatea acestora. Cu toate acestea, pierderile au continuat să crească, cu incidente notabile la 3 mai și 30 iulie.

Având în vedere că Rusia deține deja tancuri Leopard 2A6 și M1A1 Abrams, multe în stare mai bună decât cele capturate recent, valoarea lor dincolo de propagandă este incertă. 

Performanța tancurilor occidentale precum M1A1 Abrams și Leopard 2A6 în Ucraina a reprezentat o preocupare constantă în rândul analiștilor și oficialilor militari occidentali. Diferite probleme au fost evidențiate ca motive ale dificultăților lor pe câmpul de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel