Germanii de la Rheinmetall au dezvăluit tancul de luptă modernizat al Marii Britanii. Challenger 3 va face parte din coloana vertebrală a Armatei britanice

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul tanc de luptă principal Challenger 3 (CR3) de pre-producție a ieșit de pe linia de producție la Telford și a fost trimis în germană pentru teste. Sursa Foto: RBSL.
Primul tanc de luptă principal Challenger 3 (CR3) de pre-producție a ieșit de pe linia de producție la Telford și a fost trimis în germană pentru teste. Sursa Foto: RBSL.

În cadrul unui eveniment al armatei britanice de săptămâna aceasta, Rheinmetall a dezvăluit publicului noul tanc de luptă principal Challenger 3 al Regatului Unit. Având un blindaj îmbunătățit și un tun cu țeavă lisă de 120 mm vehiculul de luptă este considerat de compania germană drept cel mai avansat tanc din cadrul armatelor statelor NATO.

„Challenger 3 va aduce o letalitate de neegalat pe viitoarele câmpuri de luptă”, a susținut Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un videoclip postat pe X. „Alături de Ajax și Boxer, Challenger 3 va forma viitoarea flotă de vehicule blindate a armatei britanice.”

Challenger 3 împreună cu vehiculele de luptă Ajax și vehiculele de infanterie Boxer urmează să formeze coloana vertebrală a conceptului Future Soldier, care urmărește să modernizeze forțele britanice ale anilor 2030.

Rheinmetall modernizează tancul într-un joint venture cu BAE Systems, după ce a cumpărat 55% din compania BAE. Asociația mixtă denumită Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) a semnat un contract de 1 miliard de dolari cu Ministerul Apărării din Regatul Unit în mai 2021 pentru modernizarea a 148 de tancuri Challenger 2.

Rheinmetall a declarat că două prototipuri Challenger 3 au ieșit deja pe porțile fabricii RBSL din Telford, Anglia, urmând ca alte șase să fie livrate în lunile următoare. Acestea sunt în curs de testare pentru a valida performanța prototipurilor și a face ajustări, înainte ca restul de 140 de tancuri să fie construite și livrate Armatei britanice.

Tancul a fost prezent la evenimentul de dinamică a vehiculelor de luptă organizat de Armata britanică la UTAC Millbrook, un poligon de probă pentru vehicule terestre care include piste de teren pentru testarea tuturor categoriilor de vehicule militare.

Este de așteptat ca tancul Challenger 3 să atingă capacitatea operațională inițială până în 2027 și capacitatea operațională deplină până în 2030. Sursa foto: RBSL.

Asociația mixtă Rheinmetall-BAE a efectuat, în aprilie anul trecut, teste de tragere ale tunului cu țeavă netedă, care înlocuiește tunul cu ghinturi după ce Marea Britanie a rămas singurul utilizator NATO de muniție de tancuri cu ghinturi. Tunurile Rheinmetall cu țeava lisă de 120 mm sunt folosite în prezent pe tancuri precum Leopard 2 și Abrams.

RBSL și Laboratorul de știință și tehnologie a apărării din Regatul Unit au dezvoltat un sistem de blindaj modular pentru Challenger 3, despre care compania a spus că este „o nouă treaptă în capacitatea de supraviețuire” pentru tanc, având deja o serie de teste de succes până acum și mai multe planificate în 2025.

Obiectivul pentru tancul de 66 de tone modernizat, cu un echipaj de patru persoane, este să funcționeze 24 de ore pe orice vreme, să beneficieze de îmbunătățiri ale motorului, o suspensie hidro-gaz, comunicații mai bune și o putere electrică crescută, care va permite adăugarea mai multor echipamente consumatoare de energie.

Challenger 3 va fi echipat în continuare cu sistemul de protecție activă Trophy de la Rafael Advanced Defense Systems, conceput pentru protecția împotriva proiectilelor și rachetelor, după ce Marea Britanie a testat sistemul la sfârșitul anului 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel