Germania vrea să răscumpere tancurile Leopard 2, trimise în Elveția pentru conservare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

Ministerul elveţian al Apărării a comunicat vineri că a primit din partea omologilor germani o cerere de a permite Rheinmetall AG să achiziţioneze un număr de tancuri Leopard 2 ale Elveţiei, scrie Agerpres.

Cererea Berlinului menţionează că tancurile vor fi folosite pentru a acoperi golurile lăsate de tancurile Leopard 2 oferite de Germania, NATO şi aliaţii din Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru Reuters.

Berlinul a precizat în solicitarea respectivă că, dacă producătorul german Rheinmetall va fi autorizat să reachiziţioneze tancurile din Elveţia, acestea nu vor fi trimise Ucrainei, ci le vor înlocui pe cele furnizate ucrainenilor de Germania şi aliaţii acesteia din NATO şi Uniunea Europeană, a declarat agenţiei un purtător de cuvânt al ministerului.

Informaţia privind intenţia Germaniei de a răscumpăra tancurile neutilizate de elveţieni fusese publicată de ziarul Blick din Zurich.

Armata elvețiană are în serviciu 134 de tancuri Leopard 2  și alte 96 de tancuri în depozit.

Acordul ar permite suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina. Germania, Polonia, Portugalia, Finlanda şi Suedia sunt printre ţările care şi-au anunţat deja intenţia de a dota forţele ucrainene cu tancuri Leopard 2.

Miniştrii germani Boris Pistorius şi Robert Habeck, titularii portofoliilor apărării, respectiv economiei, au informat-o despre proiect pe Viola Amherd, ministru pentru apărare, protecţie civilă şi sport în guvernul elveţian, căreia i-au adresat o scrisoare în 23 februarie. Ei i-au cerut să aprobe revânzarea tancurilor, asigurând-o că blindatele din Elveţia nu vor ajunge în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ministerului elveţian al apărării a declarat că solicitarea venită de la Berlin este luată în considerare. "Din punctul de vedere al armatei ar fi posibil în principiu să se renunţe la un număr redus de tancuri - având totodată în vedere necesităţile Elveţiei", a declarat el publicaţiei citate de Reuters. Agenţia nu a reuşit să obţină imediat un comentariu din partea ministerului apărării din Germania.

Statutul de neutralitate al Elveţiei şi un embargou asupra armamentului nu permit acestei ţări să trimită direct arme Ucrainei. Berna a respins deja cererile Germaniei, Spaniei şi Danemarcei de a reexporta în Ucraina muniţie produsă în Elveţia. Pentru aprobarea noului demers al Germaniei, parlamentul elveţian trebuie să declare oficial că tancurile aflate în conservare sunt scoase din uz, afirmă Blick.

Subiectul armamentului este din ce în ce mai controversat în Elveţia, observă Reuters. Opinia publică este din ce în ce mai pro-ucraineană, la fel şi mediul politic, guvernul fiind presat din ce în ce mai puternic să pună capăt embargoului privind exportul de armament elveţian în zone de război. Şi partenerii europeni ai Elveţiei fac apel tot mai insistent la transferul unor astfel de produse către Ucraina. Cele două comisii pentru securitate ale parlamentului elveţian au recomandat relaxarea restricţiilor în această privinţă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel