Germania vrea să înjumătățească sprijinul pentru Ucraina în 2025. Diferența, compensată din câștigurile activelor înghețate ale Rusiei

Germania a furnizat deja Ucrainei 3 sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski.
Germania a furnizat deja Ucrainei 3 sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski.

Proiectul de buget pe care guvernul german este de așteptat să îl adopte miercuri, după lungi dispute din coaliție, include doar jumătate din suma alocată în 2024 pentru sprijinirea Ucrainei.

Miercuri, guvernul german urmează să aprobe bugetul 2025 - după negocieri îndelungate care au devenit un test dificil pentru „coaliția semafor” în fața necesității de a nu crește datoria națională dincolo de limitele stabilite, scrie Reuters.

Ministrul de Finanțe Christian Lindner a insistat că cheltuielile trebuie limitate după cheltuielile mari în timpul pandemiei de coronavirus și a crizei energetice.

Proiectul prevede reducerea la jumătate a fondurilor pentru asistența militară pentru Ucraina. Practic, sunt incluse 4 miliarde de euro, în loc de 8 miliarde de euro, cât au fost alocate în 2024.

Germania speră că Ucraina va putea suplini cea mai mare parte a nevoilor sale militare cu cele 50 de miliarde de dolari provenite din veniturile activelor înghețate ale Rusiei, măsură convenită de Grupul G7.

Totuși, măsura este influențată și de situația forțelor armate ale Germaniei. Cu stocurile de arme și muniție deja la limita de jos, după decenii de subinvestiții, depozitele Bundeswehr au fost epuizate și mai mult de livrările de arme către Kiev.

Până acum, Berlinul a donat Kievului trei baterii de apărare aeriană Patriot, mai mult decât oricare altă țară, reducând numărul sistemelor Patriot din Germania la 9 sisteme antiaeriene cu bătaie lungă.

Coaliția fragilă a Germaniei formată din social-democrați de stânga, liberalii pro-business și Verzi s-a luptat să respecte ținta de cheltuieli a NATO.

Deși ajutorul militar acordat Ucrainei va fi redus, Germania va respecta ținta NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2025, cu un total de 75,3 miliarde de euro.

La câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat  „Zeitenwende” – un punct de cotitură istoric – și a înființat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru a aduce armata în pas cu timpurile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel