Vicecancelarul german Robert Habeck, care deține și portofoliul de Ministru federal al Economiei a anunțat planuri de a suplimenta apărarea antiaeriană ucraineană. Împreună cu directorul companiei Diehl Defense, Helmut Rauch, se află pe 18 aprilie într-o vizită oficială la Kiev.
"Trei dintre sistemele noastre (IRIS-T) sunt deja în Ucraina, iar mai multe vor fi livrate anul acesta. Următorul va fi trimis în doar câteva săptămâni", a spus Rauch.
La rândul său, vicecancelarul Kabeck și-a exprimat convingerea că Putin nu se va limita la Ucraina: dacă va reuși acolo, cu siguranță va continua războiul cu alții.
„Prin urmare, este important pentru securitatea și pacea noastră în Europa ca Ucraina să se apere cu succes și să o ajutăm”, a explicat el.
Oficialul a precizat că Germania va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar.
Publicația germană Bild, citată de Unian, a reamintit că sosirea lui Habeck cu un tren special la Kiev este a doua sa vizită în Ucraina de la începutul războiului. Helmut Rauch, considerat „părintele” Iris-T SLM, conduce compania de armamente Diehl Defence, care produce sistemele antiaeriene Iris-T.
Este de așteptat ca la Kiev, delegația germană să se întâlnească cu președintele Zelensky, șeful Ministerului Economiei, Iulia Svyridenko, precum și cu ministrul Energiei, Herman Galușcenko. În continuare, Habeck va vizita Republica Moldova pentru discuții cu premierul Dorin Recean.
Ultima vizită a vicecancelarului Germaniei a fost o surpriză pentru Ucraina, având loc în urmă cu un an, pe 3 aprilie 2023.
Nota autorului: În cadrul unui summit desfășurat la Bruxelles (17-18 aprilie), liderii UE au convenit asupra unei declarații privind continuarea asistenței "fără rezerve" pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva agresiunii rusești și au promis asistență urgentă pentru a sprijini sectorul energetic ucrainean vizat recent de bombardamente masive rusești. În declarația liderilor UE, se menționează necesitatea urgentă de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, pe lângă alte arme și muniții.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat summitului UE prin videoconferinţă pe 17 aprilie, a descris nevoia de apărare antiaeriană ca fiind "esențială". ,,Cerul nostru, cerul ucrainean, cerul vecinilor noștri merită să beneficieze de aceeași securitate. (…) Aceste bombardamente pot fi oprite doar de sisteme specifice cum sunt Patriot, IRIS-T, SAMP/T, NASAMS - sisteme care sunt la dispoziția dumneavoastră. Ucraina are nevoie de ele chiar acum”, a spus Zelenski.
Germania a anunțat pe 13 aprilie că va trimite Ucrainei, în regim de urgență, încă un sistem Patriot.
Primul sistem Iris-T a ajuns în Ucraina în toamna lui 2022, iar celelalte două în 2023. Pe 23 noiembrie 2023, Germania a anunțat că va trimite Ucrainei încă patru sisteme IRIS-T SLM cu livrare din 2025. Faptul că livrarea lor va începe din 2024 și nu 2025 cum era planul inițial, înseamnă că urgența resimțită la vârful statului german este una destul de mare. Efectele ei sunt imediate și fie Diehl Defense a reușit în doar un an să-și dubleze capacitatea de producție, fie alți viitori clienți ai sistemului, inclusiv armata germană, au fost convinși de faptul că asigurarea protecției antiaeriene a Ucrainei are o prioritate mai mare pe termen scurt.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News