Dronele în cauză sunt UAV-uri de atac produse de compania Helsing, echipate cu tehnologii care au la bază inteligență artificială care le oferă o autonomie sporită în medii ostile cu interferențe EW. Aceste drone sunt comparate cu rachetele Taurus, pe care cancelarul Olaf Scholz a refuzat în mod repetat să le furnizeze Ucrainei.
Rapoartele indică faptul că 4.000 dintre aceste drone au fost comandate pentru Ucraina. Livrările sunt așteptate să înceapă în decembrie, cu câteva sute de drone livrate în fiecare lună. Unele prototipuri sunt deja supuse unor teste și îmbunătățiri ca să facă faţa condiţiilor reale de luptă din estul Ucrainei.
O caracteristică esențială a acestor drone este software-ul lor avansat, permițându-le să își atingă țintele chiar și în condiții meteorologice dificile, precum și în condițiile unui mediu de lupta dominat de sisteme EW. Odată ce UAV identifică ținta și operatorul o confirmă, drona poate lovi ținta în mod autonom chiar și în cazul în care comunicarea este pierdută.
Raza de acțiune a acestor UAV-uri ar fi de patru ori mai mare decât cea a dronelor kamikaze ucrainene tipice (deși dronele luate în considerare pentru acesta comparație nu sunt menționate în articol). Între timp, acestea sunt semnificativ mai ieftine decât dronele americane Switchblades și dronele rusești Zal și Lancet.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, și-a exprimat bucuria că livrarea acestor drone echipate cu inteligență artificială a început deja și că Ucraina le va putea folosi împotriva unor ținte rusești, cum ar fi posturile de comandă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News