NATO își blindează granița de nord cu Rusia: O brigadă Bundeswehr va fi desfășurată pe termen lung în Lituania. ”E un semnal pentru cei care amenință pacea”

Armata germană. Foto: Bundeswehr
Armata germană. Foto: Bundeswehr

Primii militari germani vor ajunge în 2024. Misiunea se va încheia în 2027, iar prezența brigăzii germane în Lituania are scopul de a consolida securitatea în regiune.

După 24 februarie, Germania a schimbat abordarea. Problema desfășurării unei brigăzi Bundeswehr în Lituania a fost discutată încă de la invazia rusă a Ucrainei. În luna iunie a acestui an, Germania a prezentat angajamente clare. 

Miniștrii Apărării din Lituania și Germania, Arvydas Anuszauskas și Boris Pistorius, au semnat luni la Vilnius un plan de desfășurarea în Lituania a unei brigăzi a Bundeswehr, formată din aproximativ 5.000 de persoane, majoritatea militari. 

”Este un semnal pentru cei care amenință pacea și securitatea în Europa, a declarat ministrul Pistorius în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius. El a adăugat că „Germania a înțeles realitățile noii politici de securitate” și a remarcat că „vom apăra teritoriul NATO și vom asigura descurajare eficientă”.

 

Unde vor fi staționați soldații germani? 

Planul de desfășurare a unei brigăzi Bundeswehr în Lituania a fost pregătit de un grup de lucru comun al ministerelor apărării din ambele țări. Brigada va fi formată din cinci batalioane, inclusiv batalioane de tancuri și artilerie.

În total, Germania intenționează să desfășoare 4.800 de militari în Lituania și aproximativ 200 de civili. Datorită perioadei lungi de rotație, militarii germani vor merge în Lituania împreună cu familiile.

”Bundeswehr nu a avut niciodată atât de mulți soldați permanent în străinătate”, a subliniat Pistorius.

Soldații germani vor fi staționați la Rudniki și Rukla, lângă Vilnius, respectiv Kaunas. O parte dintre ei va locui în aceste două mari orașe din țară.

Puncte logistice suplimentare vor fi stabilite și în alte locuri. 

 

Balticele, un punct critic în apărarea Flancului Estic al NATO

Un avion F-16 Fighting Falcon al României, aflat într-o misiune reală de poliție aeriană. Sursă foto: ROAF

Cele trei state baltice nu dispun de o armată numeroasă, ceea ce le face victime sigure în fața unei agresiuni militare rusești.

În ultimii ani, NATO a trimis mai multe nave, avioane și trupe în zona baltică. România a participat, la rândul său, la misiunea de poliție aeriană în spațiul aerian baltic, pentru perioada aprilie-iulie 2023. Avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au asigurat Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania, din Baza Aeriană Siauliai.

Misiunile de poliție aeriană ale NATO au loc la Baza Aeriană Šiauliai din Lituania, încă din 2004.

Ulterior, după anexarea Crimeei din 2014, o a doua misiune de poliție aeriană a fost stabilită la Baza Aeriană Ämari, Estonia.

Aeronavele Forțelor Aeriene ale Federației Ruse zboară în mod regulat între Rusia continentală și exclava Kaliningrad. Adesea, acestea zboară în apropierea spațiului aerian al NATO fără a utiliza transpondere, fără a comunica cu controlul traficului aerian sau fără a comunica un plan de zbor.

Așa cum subliniază Ministerul lituanian al Apărării, desfășurarea brigăzii germane în țară face parte din acțiunile mai ample întreprinse ca răspuns la situația din Ucraina și pentru a consolida securitatea regiunii baltice. Germania joacă un rol important aici deoarece, din 2017, comandă un batalion internațional aliat NATO desfășurat în Lituania.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel