Germania trimite în premieră Ucrainei radar contrabaterie Cobra. Bonus - încă 5 sisteme autopropulsate Ghepard

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Radar contrabaterie german COBRA. Foto: OCCAR
Radar contrabaterie german COBRA. Foto: OCCAR

Numărul total de instalații Ghepard livrate Ucrainei de către Germania a ajuns la 20, după ce săptămâna trecută, Berlinul a mai trimis încă cinci sisteme.

„Din cauza problemelor de securitate, guvernul federal se abține de la furnizarea de detalii suplimentare, inclusiv metodele de livrare și calendarul, până când transferul are loc”, a informat guvernul german pe site-ul său web, ceea ce înseamnă că sistemele deja au ajuns pe teritoriul ucrainean.

Pe lângă tunurile autopropulsate ”Ghepard” (Gepard), Berlinul a mai trimis și o stație radar de tip ”Cobra”, cu ajutorul căreia militarii ucraineni pot descoperi pozițiile de tragere ale artileriei rusești.

Radarul contrabaterie (Counter Battery Radar) Cobra este capabil să calculeze traiectoria proiectilelor și rachetelor cu calibrul mai mare de 80 de mm. Poate determina, în două minute, până la 40 de poziții de tragere inamice, aflate la o distanță de cel mult 100 km.

 

Germania trimite în premieră un radar de contrabaterie Cobra în Ucraina

 

Este primul radar de acest tip pe care Germania îl trimite Ucrainei, deși Kievul ar fi adresat Berlinului o cerere în acest sens, încă din luna mai.

Instalația de artilerie autopropulsată antiaeriană germană ”Ghepard” (pe șasiu de tanc Leopard 1) este echipată cu două tunuri automate Oerlikon KDA, capabile să tragă până la 1.100 de proiectile calibru 35 mm, pe minut. Este destinată neutralizării țintelor aeriene aflate la o distanță mai mică de 5,5 km. Sistemul poate fi folosit și împotriva blindatelor terestre.

Potrivit site-ului web al guvernului federal german, Belinul intenționează să mai livreze Ucrainei încă 10 tunuri antiaeriene ”Ghepard”.

În ultimele zile, militarii ucraineni au obținut mai multe succese în contraofensiva lansată la finalul lunii august, inclusiv în estul țării, forțele ruse fiind lipsite de sprijin aerian. Potrivit, purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, aviația inamică, care a suferit pierderi semnificative, nu apare pe cer, în zonele controlate de Forțele Armate ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel