Germania întărește Flancul Estic: Sisteme Patriot, transferate din nou în Polonia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Ajutor militar / Imagine ilustrativă: Regimentul 7 de Artilerie, Batalionul 5 al Armatei SUA, transportă pe cale ferată elemente ale sistemului Patriot; Foto: Us Army
Ajutor militar / Imagine ilustrativă: Regimentul 7 de Artilerie, Batalionul 5 al Armatei SUA, transportă pe cale ferată elemente ale sistemului Patriot; Foto: Us Army

Polonia ar putea avea sisteme antirachetă Patriot din Germania, care vor fi transferate pentru o perioadă de șase luni.

Desfăşurarea sistemelor Patriot ale Germaniei, în contextul în care Bundeswehr a mai trimis în în sud-estul Poloniei sisteme Patriot, în perioaada ianuarie-noiembrie 2023, a informat Reuters.

„Am proteja astfel centrul logistic din Polonia, care este de o importanță cheie pentru furnizarea de echipamente militare Ucrainei”, a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius.

Polonia joacă un rol important în furnizarea de ajutor militar Ucrainei atacate de Rusia. Echipamentul militar călătorește prin aerodromul de lângă Rzeszów, unde soldații americani sunt staționați alături de patrioți.

Din punct de vedere logistic, este importantă și linia feroviară de marfă cu ecartament larg (utilizat în țări precum Rusia, Belarus, Ucraina) care duce din Silezia până la granița cu Ucraina. Această linie de cale ferată, construită în comunism, trece prin Zamoșci și transportă trenuri care transportă echipament militar greu pentru Ucraina.

În timpul misiunii de anul trecut în Polonia, 320 de membri ai Bundeswehr au operat 3 sisteme Patriot, în două locații din apropierea orașului Zamoșci, situat la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina. Principala misiune era de a proteja legătura feroviară cheie cu Ucraina.

Ei erau responsabili de apărarea spațiului aerian polonez. Acest lucru a fost perturbat în noiembrie 2022 de o rachetă ucraineană rătăcită care a ucis două persoane într-un sat de lângă graniță.

Oferta actuală germană nu este un răspuns la nicio schimbare imediată a situației de securitate. Instalațiile militare din sud-estul Poloniei au fost păzite constant, mai arată publicația citată.

 

Rotația sistemelor de apărare aeriană în Flancul Estic al NATO

 

Alianța Nord-Atlantică a decis să desfășoare sisteme antiaeriene în Flancul Estic, pe bază rotațională. Prima țară care va beneficia de această decizie este Lituania. Trei state membre NATO își vor trimite sistemele de apărare aeriană în Lituania ca parte a unei desfășurări prin rotație. Ministrul apărării Laurynas Kasciunas declara, în luna octombrie, că Țările de Jos se vor număra printre țările participante, însă nu a precizat care sunt celelalte două.

Nu este sigur dacă măsura Germaniei face parte din planurile NATO sau este o cooperare militară bilaterală.

Inițiativa de apărare aeriană prin rotație, aprobată de NATO anul trecut, urmărește să consolideze securitatea în regiunea Mării Baltice prin abordarea provocărilor de securitate în creștere. Acest model de rotație urmărește să compenseze lipsa sistemelor permanente de apărare aeriană în statele baltice prin menținerea unei prezențe constante a forțelor aliate, oferind o protecție sporită împotriva eventualelor amenințări aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel