Germania și Austria vor achiziționa câteva zeci de sisteme antiaeriene Skyranger 30

Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 / Rheinmetall
Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 / Rheinmetall

Germania va cumpăra până la 49 de noi sisteme de apărare aeriană Skyranger 30 de la compania militară Rheinmetall pentru un total de aproape 600 de milioane de euro, a anunțat compania într-un comunicat de presă din această săptămână.

Retragerea din țară a tunurilor antiaeriene autopropulsate Gepard în 2010 în scopul reducerii costurilor a lăsat un gol în capacitățile armatei germane pe care această nouă achiziție ar trebui să-l umple.

Potrivit DefenseNews, care citează comunicatul Rheinmetall, vor fi achiziționate 49 de stații de arme Skyranger 30, integrate pe vehicule blindate de luptă Boxer ale Bundeswehr-ului german.

În configurația germană, sistemul include, pe lângă o suită de senzori, un tun Oerlikon de 30 mm, dar și rachete sol-aer Stinger.

Cu doar câteva zile mai devreme, Austria - țară care participă la Inițiativa ”European Sky Shield” – a confirmat că va achiziționa noul sistem Skyranger 30.

Mai exact, Austria va achiziționa 36 de stații Skyranger 30 ce vor fi integrate pe vehiculele sale blindate 6X6 Pandur EVO. Livrarea va avea loc din 2026. Spre deosebire de comanda Germaniei, sistemul Skyranger configurat pentru austrieci include - pe lângă senzori și tunul de 30 mm - rachete ghidate Mistral.

De asemenea, în decembrie anul trecut, Ungaria a cerut producătorului german să integreze sistemul Skyranger cu vehiculele lor Lynx KF41, în timp ce Lituania și Danemarca iau în considerare propriile achiziții, potrivit companiei.

În funcție de cerințele clienților, pot fi utilizate diverse rachete ghidate moderne, de exemplu, rachete Stinger, Mistral sau dispozitive speciale antidronă, C-UAS.

 

Conectat la alte sisteme

Sistem de apărare aeriană Skyranger 30 pe vehicul Lynx KF41

Skyranger 30 are capacitatea de a lovi aeronave și elicoptere, precum și drone sau rachete de croazieră. În plus, Bundeswehr, forțele armate germane, vor putea conecta sistemul cu alte mijloace de apărare aeriană.

Varianta Skyranger 30 reprezintă un semnificativ pas înainte în tehnologia c-UAS, combinând supravegherea la 360° aeriană și la sol cu ​​un tun autonom Oerlikon de 30 mm, muniții de atac aerian Oerlikon AHEAD și rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune.

Tunul Oerlikon Revolver de calibru 30 mm oferă putere de foc și precizie, având o cadență de până la 1250 de cartușe/min, iar în combinație cu muniția programată dinamic crește probabilitatea de a lovi chiar și cele mai mici micro și nano drone.

Comanda include un prototip și 18 vehicule de serie, cu opțiune pentru încă 30 de vehicule. Rheinmetall a spus că va livra un prototip Bundeswehr până la sfârșitul anului.

Achiziția germană, în valoare de 595 de milioane de euro, face parte dintr-un proiect militar de dezvoltare a unui sistem integrat de apărare aeriană pentru protecție la distanță scurtă și foarte scurtă. Recent, Germania a trimis în Ucraina un sistem similar al aceleiași companii - Skynex.

Platforma Skyranger 30 va juca un rol cheie în această afacere, a declarat producătorul într-un comunicat de presă.

În urmă cu doar o lună, pe 25 ianuarie, un consorțiu format din Rheinmetall, Diehl și producătorul de senzori Hensoldt a fost însărcinat de guvernul german să dezvolte această capacitate pentru Bundeswehr pentru un total de 1,2 miliarde de euro.

Contractul vizează inclusiv ”integrarea sistemului de apărare aeriană IRIS T-SLM, stabilirea interoperabilității și extinderea razei de interceptare pe rază scurtă”, declara Diehl Defense în ianuarie. În acest scop, sistemul Skyranger 30 va putea funcționa atât autonom, cât și în comunicare cu alte sisteme, potrivit producătorului.

 

Inițiativa ”European Sky Shield”

Germania s-a poziționat drept lider al continentului în ceea ce privește apărarea aeriană datorită inițiativei Cancelarului Olaf Scholz, European Sky Shield, anunțată în august 2022. Inițiativa include acum 21 de țări, în urma anunțului recent că Grecia și Turcia intenționează să se alăture .

Inițiativa European Sky Shield (ESSI) a fost lansată ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia și la utilizarea pe scară largă a dronelor și a rachetelor de croazieră pentru a deteriora infrastructura civilă critică în conflict, ceea ce a evidențiat vulnerabilitatea Europei. Cu această ultimă mișcare, Germania speră să-și consolideze poziția ca „model pentru apărarea aeriană terestră”, a spus Rheinmetall.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel