Germania se raliază apărării cibernetice a NATO cu arme şi mijloace

S.I. Catalin |
Data publicării:

Germania se va ralia ţărilor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care şi-au pus capacităţile de luptă împotriva atacurilor informatice la dispoziţia mijloacelor de securitate cibernetică ale Alianţei, au anunţat joi mai multe surse din cadrul acestei organizaţii, informează AFP.

NATO consideră spaţiul cibernetic o scenă a conflictelor şi trebuie să dejoace în fiecare zi atacuri electronice. Adversarii identificaţi sunt Rusia şi China, grupuri infracţionale şi hackerii, piraţi informatici.

Ţările din NATO s-au angajat în 2916 să-şi îmbunătăţească mijloacele de apărare cibernetică şi să considere spaţiul cibernetic un domeniu de operaţiuni în care NATO trebuie să se apere la fel de eficient după cum o face în aer, pe mare şi la sol.

Decizia Germaniei a fost comunicată aliaţilor în timpul reuniunii miniştrilor apărării ai ţărilor din NATO, organizată joi şi vineri la sediul Alianţei de la Bruxelles.

Berlinul îşi va pune toate capacităţile sale, inclusiv elemente ofensive, la dispoziţia Alianţei, au explicat aceste surse.

SUA, Marea Britanie, Danemarca, Olanda şi Estonia şi-au pus deja mijloacele de luptă la dispoziţia Alianţei - şi au anunţat acest lucru public - considerând că atenţionarea cu un contraatac puternic şi coordonat i-ar putea descuraja pe potenţialii agresori.

La fel ca pentru alte resurse militare, precum tancurile sau avioanele cu reacţie, membrii NATO îşi menţin controlul asupra capacităţilor lor cibernetice şi le pun la dispoziţia NATO la cerere, pentru misiuni şi operaţiuni.

Ţintele privilegiate ale atacurilor cibernetice sunt toate mijloacele dotate cu o conexiune Internet, inclusiv calculatoare şi smartphone-uri, aceste atacuri putând lovi dispozitive ale centrelor de control ale centralelor electrice şi reţelelor de transport.

Datele private a circa o mie de responsabili politici şi personalităţi din Germania, printre care ale cancelarului Angela Merkel, au fost divulgate la începutul lui ianuarie pe internet, iar cazul a şocat ţara. Un tânăr de 20 de ani, considerat autorul atacului cibernetic, a fost arestat la începutul lui ianuarie. El a mărturisit că a acţionat solitar, motivat doar de furia faţă de declaraţiile unor politicieni, jurnalişti şi altor personaje publice.

Bundestagul şi partide politice din Germania au fost în ultimii ani ţinta unor atacuri cibernetice întreprinse, potrivit Berlinului, de servicii de informaţii străine.

Rusia este considerată de Occident cea mai mare ameninţare după o serie de atacuri imputate Kremlinului, îndreptate împotriva unor ţinte foarte diverse, precum organisme sportive mondiale, Partidul Democrat al SUA sau organizaţia pentru supravegherea armelor chimice din Olanda.

Semn al importanţei crescânde pe care ţările din NATO o acordă apărării cibernetice, Marea Britanie a declarat că va aloca 65 de milioane de lire sterline pentru capacităţi ofensive în acest domeniu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel