Acest sistem de arme este rezultatul combinării unei turele telecomandate – care dispune de un tun de 155 mm cu încărcare automată – cu șasiul unui vehicul blindat Boxer 8x8.
Boxerul RCH 155 este operat de un echipaj format din două persoane. Acest sistem de artilerie este extrem de automatizat, având un sistem de încărcare complet automat.
Acest sistem de artilerie este echipat cu un tun de 155 mm / L52. Componentele tunului provin de la obuzierul PzH 2000.
Boxerul RCH 155 păstrează, de asemenea, performanța lui PzH 2000 - având o cadenţă de tragere de 6-8 proiectile pe minut.
Poate trage toate proiectilele standard NATO de 155 mm. Raza maximă de acţiune este cuprinsă între 30-56 km în funcţie de tipul proiectilului folosit. Aceste obuziere sunt capabile să folosească proiectile cu rază lungă de acțiune VULCANO și EXCALIBUR. Reamintim că, în luna august, Guvernul Federal al Germaniei a publicat o declarație privind achiziționarea, în cooperare cu UE, a 225 de proiectile VULCANO pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
Practic, RCH 155 este format dintr-un pe care îl găsim şi la obuzierul autopropulsat german PzH 2000, doar că este montat pe un șasiul transportorului blindat Boxer. RCH 155 a fost la început un fel de experiment început de compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) în 2014: ce-ar fi dacă ar lua turela PzH 2000 (sistemul de artilerie cu tunul L52 de 155 mm), ar face-o fără pilot și complet automată și ar instala-o pe un transportor blindat pe roți.
Primul vehicul experimental a trecut cu bine etapa de testare în 2019. S-a dovedit că, șasiul transportorului Boxer poate rezista la reculul obuzierului și nici măcar nu are nevoie de sisteme de stabilizare suplimentare. Acest lucru face ca vehiculul pe roți să fie foarte mobil, potrivit pentru așa-numita tactică "shoot-and-scoot", utilizată intens acum de Forțele Armate Ucrainene.
Echipajul este format din militari: un șofer/operator și un comandant. Potrivit producătorului, multe sisteme ale obuzierului RCH 155 sunt automatizate: sistemul de încărcare şi sistemul de poziţionare a tunului.
Compania afirmă că sistemul are nevoie de mai puțin de 20 de secunde pentru a începe să tragă după desfășurarea pe locul de tragere și chiar mai puțin timp pentru a părăsi ulterior locația. Se spune că poate trage obuze cu o rată de 9 proiectile pe minut, în 360° pe întreaga rază de elevație.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News