Dacă Rusia atacă flancul estic al NATO, Germania se pregătește să asigure transferul a 800.000 de militari ai alianței spre Est

Cătălin Costea |
Data publicării:
Armata germană. Foto: Bundeswehr
Armata germană. Foto: Bundeswehr

Ministerul Apărării din Germania (Bundeswehr), împreună cu alte structuri similare din NATO, elaborează un plan de desfășurare a trupelor germane și aliate în Europa de Est în cazul unui posibil conflict militar între alianță și Rusia. Potrivit informațiilor furnizate pe 12 iulie de Der Spiegel, partea germană a stabilit deja coordonatele principale pe baza așa-numitului OPLAN DEU (Plan de Operații Germania).

OPLAN DEU acoperă implementarea dispozitivului Bundeswehrului în Germania în timp de pace, criză sau război, adică întreaga gamă de intervenții privind apărarea și securitatea națională.

Capacitatea de a disloca rapid contingente mari de forțe NATO pe flancul estic al Alianței - în cazul escaladării situaţiei de securitate - este pilonul central al descurajării convenționale, iar sarcina esențială a Germaniei este să asigure desfășurarea planificată și aprovizionarea aliaților prin acordarea sprijinului specific națiunii gazdă.

Dacă Rusia atacă flancul estic al NATO, va fi necesar să se asigure transportul a aproximativ 800.000 de militari ai alianței și peste 200.000 de unități de diferite echipamente prin Germania, în termen de trei până la șase luni.

În cadrul acestui aflux masiv de forțe și mijloace, militarilor va trebui să li se asigure condiții de hrană și cazare în diferite puncte pe timpul transportului, iar echipamentele vor necesita combustibili și infrastructură, după cum observa și Ralph Tiesler, președintele Oficiului Federal de Protecție Civilă și Ajutor în caz de Dezastre.

Ruta cheie pentru coloanele auto militare ce se vor deplasa la vest la est va fi autostrada A2, care merge de la Oberhausen în Renania de Nord-Westfalia până la șoseaua de centură a Berlinului.

Printre punctele critice pentru fluxul de transport asigurat pe această principală cale de comunicație rutieră se numără podul Hohenwarte peste Elba la nord de Magdeburg, care are aproape 1.200 de metri lungime. În cazul unui sabotaj sau al unui atac cu rachetă asupra acestuia, autostrada A2 va fi complet paralizată.

Bundeswehrul, autoritățile de stat și guvernul federal german continuă să lucreze la acest plan secret, scrie Der Spiegel. În special, se tratează problema securității rutelor, puncte vulnerabile la blocaje, variante ocolitoare, capacitățile infrastructurii civile de a primi și de a opera o cantitate atât de mare de echipamente și oameni șamd.

Parcurgând informarea pusă de Bundeswehr la dispoziția publicului german, atrage atenția abordarea sub formă de parteneriat în care este pusă relația dintre ministerul apărării și societatea civilă.

,,În timp ce Bundeswehrul a oferit sprijin pentru civili în timpul inundațiilor din Valea Ahr sau în timpul pandemie, acesta va trebui, la rândul său, să depindă de sprijinul societății civile și al mediului de afaceri, în caz de criză sau război”, se precizează în materialul de informare emis de minister.

Deși a trecut destul de puțin timp de la informarea Bundeswehrului - care în esență atrage atenția asupra unor limitări și eforturi naționale ce pot fi impuse în caz de necesitate - societatea germană pare să primească destul de bine aceste inconveniente și să privească cu maturitate o astfel de situație care necesită în primul rând unitate națională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel