Germania pregătită să livreze Ucrainei rachetele Taurus cu modificări software care să nu permită atacarea teritoriului Rusiei

Cătălin Costea |
Data publicării:
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA
Racheta de croazieră TAURUS KEPD 350 lansată din aer este proiectată pentru a lovi ținte inamice aflate la o distanță de până la 500 km. Sursă foto:MBDA

Ca răspuns la apelurile persistente venite în ultimele luni din partea Ucrainei, privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, Germania analizează noi modalități de a livra Kievului rachete de croazieră aeropurtată Taurus din propriul stoc.

Potrivit Der Spiegel, guvernul german este în prezent angajat în discuții atent clasificate cu reprezentanții industriei de apărare, pentru a se ajunge la cea mai adecvată soluție de sprijin pentru Ucraina.

Informațiile arată că aceste discuții se concentrează în principal pe potențiala furnizare a sistemului de rachete Taurus către Ucraina, având însă prevăzută încorporarea unor modificări software care ar împiedica efectiv Kievul să lovească teritoriul Rusiei folosind aceste rachete.

Îngrijorarea cancelarului german Olaf Scholz cu privire la escaladarea conflictului persistă, iar în ultimele săptămâni, după cum menționează publicația, Ministerul german al Apărării a solicitat producătorului de rachete Taurus să includă o limitare adecvată a software-ului de țintire la aceste rachete de croazieră.

După cum au precizat mai multe surse cu expertiză în domeniu, implementarea unei astfel de limitări a sistemului este fezabilă, dar va necesita câteva săptămâni de lucru pentru implementare.

Planul lui Scholz presupune aprobarea livrării de rachete Taurus către Kiev numai după ce au fost implementate modificările tehnice. Această evoluție marchează o schimbare notabilă în poziția Germaniei din ultima vreme privind transferul de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune către Ucraina, abordare facilitată de dialogurile multiple cu personalități din industria de apărare germană.

Anterior, atât Scholz, cât și ministrul Apărării, Boris Pistorius, au susținut constant că sprijinul Germaniei se concentrează în special pe sistemele de apărare antiaeriană și logistică, inclusiv muniție, pentru tancuri.

De asemenea, au existat semnale clare și repetate că decizia Berlinului de a furniza aceste rachete de croazieră a fost condiționată de aprovizionarea Kievului, de către Washington, cu sistemele tactic-operative de rachete ATACMS.

Cu toate acestea, cele mai recente informații sugerează că această precondiție tinde să nu mai aibă valoare în noua abordare a autorităților germane.

Deși aceste ajustări software denotă un grad de prudență menținut de Germania și pot prelungi termenul de livrare cu câteva săptămâni, trebuie subliniat că deblocarea furnizării sistemului Taurus ar oferi Ucrainei un activ suplimentar puternic, iar soluția adoptată de Berlin permite o adaptare flexibilă a acestei capabilități la evoluția conflictului.

Între timp, Forțele Aeriene Ucrainene au folosit eficient racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune britanică Storm Shadow, furnizată la începutul acestui an.

În iulie, Franța și-a anunțat intenția de a urma exemplul Regatului Unit furnizând Ucrainei rachete SCALP-EG (versiunea franceză a Storm Shadow), cu o rază de acțiune efectivă de aproximativ 250 de kilometri.

Imaginile recente făcute publice de Ucraina au confirmat integrarea operațională a rachetelor SCALP-EG ale Franței pe avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene. Cu toate acestea, Germania și SUA au manifestat o abordare mai prudentă în dotarea ucrainenilor cu astfel de capabilități.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel