Germania a anunțat planuri de a înființa o nouă divizie militară dedicată apărării teritoriale, pe măsură ce tensiunile din Europa ating cele mai înalte cote de după Războiul Rece.
„Apărarea teritorială va fi pusă sub comanda armatei de la 1 aprilie 2025”, a confirmat un purtător de cuvânt al armatei, adăugând că divizia va încorpora toate unitățile de rezervă existente.
În prezent, Germania deține trei divizii, care pot fi alocate forțelor NATO pentru a apăra alianța în caz de conflict, arată Reuters.
Acesta va aduce numărul diviziilor armatei germane la patru, menținând totalul actual de 180.000 de soldați.
Cu toate acestea, noua divizie de Apărare Teritorială se va concentra exclusiv pe protejarea infrastructurii critice a țării, inclusiv porturi, căi ferate și rute de aprovizionare.
Exemplul Germaniei. Europenii trebuie să crească nivelul cheltuielilor, ”dacă nu vor să învețe rusa”
Germania și-a mărit cheltuielile pentru apărare pe fondul îngrijorării că Rusia ar putea viza un membru NATO dacă iese victorioasă în Ucraina.
Berlinul a contribuit major la ajutorul militar pentru Kiev, angajând aproximativ 28 de miliarde de euro (28,6 miliarde de dolari) în arme și echipamente.
Săptămâna trecută, Parlamentul Germaniei a aprobat o achiziție de 65 de milioane de euro (68 de milioane de dolari) de cinci sisteme de artilerie de sisteme de rachete PULS fabricate de Israel.
În plus, peste 20 de miliarde de euro (20,7 miliarde de dolari) în echipamente noi de apărare, inclusiv patru submarine, au fost autorizate recent pentru armata germană.
Referindu-se la nevoia de a investi mai mult în capacitățile și activele de apărare, declarațiile secretarului general al NATO, Mark Rutte, nu lasă loc de interpretări.
El a adăugat că, dacă cheltuielile UE pentru apărare nu cresc, europenii ar trebui „să urmeze cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”.
„În medie, țările europene cheltuiesc cu ușurință până la un sfert din venitul lor național pentru pensii, asistență medicală și sisteme de securitate socială și avem nevoie doar de o mică parte din acești bani pentru a consolida mult mai mult apărarea”, a spus Rutte eurodeputaților.
Rusia nu se oprește în Ucraina
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius
Alianța militară occidentală NATO se află la cel mai înalt nivel de alertă de la sfârșitul Războiul Rece încoace, iar secretarul general al Alianței Nord Atlantice o spune foarte clar: trebuie să creștem nivelul cheltuielilor și investițiilor militare, altfel Rusia va veni peste noi.
„Obiectivul actual de apărare al NATO de două procente nu este suficient (...) pentru a rămâne în siguranță, aliații NATO vor trebui să cheltuiască mult mai mult (..) în creșterea producției de active și capabilități cheie. (...) Industria europeană de apărare face o treabă cu adevărat impresionantă, dar adevărul este că nu suntem acolo unde ar trebui să fim”, arată Mark Rutte.
Sprijinul UE pentru Ucraina este crucial, mai adaugă oficialul NATO: „Suntem în siguranță acum, s-ar putea să nu fim în siguranță peste cinci ani”.
O declarație similară a venit și de la ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, care a avertizat că Moscova ar putea duce un război împotriva NATO până în 2029.
„Ar trebui să fim pregătiți pentru faptul că, în următorii ani, Putin ar putea încerca să testeze coeziunea NATO prin invadarea unei părți a teritoriului alianței”, a spus el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News