Din punct de vedere militar, strategic și tactic - livrarea unui număr mic de tancuri germane Leopard către Ucraina nu ar schimba prea mult situaţie de pe câmpul de luptă, dar ar aduce un plus contraofensivei ucrainene.
În urmă cu aproape două săptămâni, Statele Unite au arătat clar guvernului german că sprijină livrarea tancurilor de luptă germane Leopard 2 către Ucraina, dacă Berlinul decide să facă acest lucru. Acest lucru a fost raportat publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung de două surse care au acces la informații confidențiale din cele două țări.
Potrivit acestor surse, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american, a transmis, încă din octombrie, poziția SUA către Jens Pletner, consilierul pentru politică externă al cancelarului german.
Potrivit sursei citate, Sullivan i-a spus lui Pletner prin telefon că SUA vor saluta livrarea de către Germania a tancurilor Leopard 2, dar că aceasta va trebui făcută la inițiativa Germaniei.
Cu toate acestea, cancelarul german, Olaf Scholz, nu susţine acest demers. Stoltz a făcut acest comentariu cu privire la o declarație a oficialilor americani "potrivit căreia ei [oficialii americani] nu au nicio obiecție cu privire la trimiterea tancurilor germane Leopard în Ucraina".
"Sprijinim Ucraina cât mai mult posibil. Dar, de asemenea, împiedicăm un conflict militar direct între NATO și Rusia", a fost comentariul lui Scholz pe această temă.
Germania nu va transfera unilateral tancuri de tip occidental în Ucraina, iar această condiție va rămâne în vigoare și anul viitor, a precizat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat Süddeutsche Zeitung.
Scholz a dat asigurări că Germania este unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei și furnizează arme moderne, precum obuzierul autopropulsat Panzerhaubitze 2000, lansatoare multiple de rachete, sistemele antiaeriene Gepard și cele mai recente sisteme de apărare aeriană Iris-T.
"În toate acestea, aderăm la trei principii clare: În primul rând, sprijinim Ucraina în măsura în care putem. În al doilea rând, prevenim o confruntare directă între NATO și Rusia. Și, în al treilea rând, nu vor exista acțiuni unilaterale din partea Germaniei. Acesta este un criteriu al politicii noastre decisive, dar prudente - și va fi în vigoare și anul viitor. Impresia mea este că marea majoritate a germanilor consideră că acesta este lucrul corect", a declarat Scholz.
Ce putem înţelege din declaraţiile cancelarului german?
În primul rând, Olaf Scholz încearcă să pună capăt subiectului. Potrivit acestuia, Germania nu va da permisiunea ca tancurile germane Leopard să ajungă în Ucraina, nici până la sfârșitul acestui an și nici în 2023.
În al doilea rând, Berlinul nu are nicio intenție să fie "singura țară" care furnizează Kievului tancuri moderne. Cu alte cuvinte tancurile Leopard ar ajunge în Ucraina dacă și alte țări, în special SUA, ar trimite tancuri, cum ar fi Abrams.
În al treilea rând, Scholz a declarat reporterilor că această opinie nu a fost dictată de o decizie a miniștrilor de la conducerea Germaniei, ci se bazează pe opinia publică.
Germania continuă să susțină că furnizarea de tancuri Abrams sau Leopard către Ucraina ar duce la escaladarea războiului. Din câte se pare, livrarea tancurilor Leopard a devenit o "linia roșie" pe care Germania nu dorește să o încalce.
Dar va putea Berlinul să reziste presiunii Washingtonului? Până acum, a făcut-o, deși guvernul german a fost nevoit să se confrunte cu critici nu numai din partea Statelor Unite, ci și din partea altor țări care sprijină Ucraina. Pentru început, nici alte țări nu întreprind acțiuni similare pentru a da un exemplu Germaniei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News