Vom susține Ucraina până la capăt a devenit mai mult o metaforă: Germania nu va permite efectuarea de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, chiar dacă alte țări decid diferit

S.I. Catalin |
Data publicării:
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA
Racheta de croazieră Taurus. Foto: MBDA

Germania nu va permite Ucrainei să lanseze atacuri cu arme germane departe în spatele frontului „chiar dacă alte țări decid altfel”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Declarația sa vine la scurt timp după ce președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer nu au ridicat restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pe teritoriul Rusiei, în timpul întâlnirii lor de la Washington din 13 septembrie, în timp ce mass-media continuă să relateze despre semne încurajatoare că interdicția ar putea fi anulată.

Scholz a declarat în timpul discuției publice din Prenzlau, Brandenburg, că Germania „va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar”, astfel încât țara „să nu se prăbușească”, a relatat cotidianul germană Welt.

Cu toate acestea, Scholz a subliniat că se va opune în continuare ideii ca Ucraina să folosească arme germane cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte aflate în interiorul Rusiei.

„Îmi mențin poziția, chiar dacă alte țări decid diferit”, a declarat Scholz.

Comentând relatările din mass-media conform cărora SUA ar putea ridica restricțiile existente, cancelarul german a spus că nu toate speculațiile sunt corecte, potrivit Welt.

Restricțiile privind utilizarea rachetelor ATACMS (Army Tactical Missile System) fabricate și furnizate de SUA sunt „subiectul unor consultări intense între aliați și parteneri și vor fi (discutate) între președintele (Biden) și președintele Zelenski”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, pe 14 septembrie.

Potrivit unor rapoarte media anterioare, publicate pe 11 septembrie, Biden ar fi finalizat detaliile planului de ridicare a unor restricții, în timp ce Regatul Unit ar fi decis în privat să permită Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru atacuri cu rază lungă de acțiune, deși nu a fost făcut niciun anunț public.

În acelaşi timp, Suedia și Finlanda sar etap ''ar putea'' şi spun răspicat că nu vor interzice Ucrainei să lovească Rusia cu armele pe care le-au furnizat, în contextul amenințărilor lui Vladimir Putin la adresa NATO.

Suedia, Finlanda și Canada, au declarat în ultimele zile că sprijină pe deplin Ucraina să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc.

Helsinki și Stockholm au declarat pe 13 septembrie că nu vor interzice Ucrainei să atace Rusia cu armele lor, în contextul amenințărilor recente ale președintelui rus Vladimir Putin la adresa NATO.

Cu o zi în urmă, Putin a declarat că utilizarea de către Ucraina a armelor occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei ar însemna că țările NATO ar fi implicate direct într-un război la scară largă. Potrivit lui Putin, permiterea Ucrainei să utilizeze astfel de arme ar schimba „natura conflictului”, ceea ce înseamnă că țările NATO ar lupta împotriva Rusiei.

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său suedez, Maria Malmer Stenergard, a declarat că singura restricție pentru Ucraina este ca armele occidentale furnizate de Finlanda să fie utilizate în conformitate cu dreptul internațional, a relatat agenția de presă YLE.

Malmer Stenergard a preluat poziția lui Valtonen, adăugând că utilizarea armelor furnizate de Suedia nu este limitată la teritoriul Ucrainei și poate fi folosită pentru a lovi Rusia.

Între timp, ziarul german Spiegel a relatat la 13 septembrie că dezbaterea continuă și în Parlamentul german cu privire la furnizarea către Ucraina a rachetelor germane cu rază lungă de acțiune Taurus, politicienii din FDP și Verzi susținând decizia.

Ucraina îndeamnă de mult timp Occidentul să ridice interdicția de a lovi ținte militare în interiorul Rusiei.

La 13 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat în discursul său la conferința YES că, fără posibilitatea de a lovi în interiorul Rusiei, ATACAMS (Army Tactical Missile Systems) furnizate de SUA sunt „inutile”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel