Rămasă în urmă la capitolul rachete de croazieră, Germania nu crede în programul european LCM și vrea mai repede Tomahawk de la SUA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

În ciuda faptului că Germania nu este doar unul dintre fondatorii proiectului european ELSA (European Long-Strike Approach) pentru dezvoltarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, ci și inițiatorul, nu există prea multe ca acest proiect sa continue. Mai ales că raza de acțiune dorită, după cum arată proiectul, ar trebui să fie de 2 000 km, iar probabilitatea ca o racheta de croazieră europene să atingă astfel de parametri este discutabilă.

Un articol destul de critic pe această temă a fost publicat de publicația germană Hartpunkt. Acesta a menționat, citându-și propriile surse, că Ministerul german al Apărării ia deja în considerare și discută posibilitatea de a achiziționa rachete de croazieră Tomahawk americane. Mai mult, în versiunea pentru lansarea de la sol, adică sistemul Typhon.

Această mișcare este văzută ca o măsură temporară pentru a umple golurile grave în materie de apărare până când alternativele europene vor fi disponibile.

Publicația Hartpunkt a prezentat în mod clar toate alternativele posibile pe care Germania le are la îndemână. De exemplu, s-a menționat că noua rachetă de croazieră terestră de la MDBA se va baza pe MdCN (Missile de Croisière Naval, în engleză NCM - Naval Cruise Missile).

Dar raza sa de acțiune este declarată ca fiind de 1000 km. În plus, potrivit publicației, dezvoltarea sa nu a fost încă contractată și, prin urmare, există un scepticism justificat cu privire la intrarea în funcțiune a acestei rachete în următorul deceniu.

Tomahawk, care se află în continuare în stadiul de producție continuă, îndeplinește cerințele operaționale ale Germaniei cu o rază de acțiune de peste 2 000 de kilometri. Războiul din Ucraina a subliniat importanța armelor de precizie cu rază lungă de acțiune, în special în ceea ce privește lovirea infrastructurii militare cheie, cum ar fi centrele de comandă, depozitele de muniție și bazele aeriene.

De asemenea, se observă că, în ciuda achiziționării de către Germania a unor avioane F-35, echipate cu rachete de croazieră AGM-158B JASSM-ER, situația nu se schimbă nici ea dramatic.

În primul rând, raza lor de acțiune este tot de aproximativ 1000 km. În al doilea rând, va dura ani de zile până când avioanele de luptă germane de generația a cincea vor deveni operaționale.

Situația cu propria și singura armă cu rază lungă de acțiune de care dispune Germania, racheta de croazieră Taurus, nu este mai bună. În ciuda discuțiilor despre crearea unui nou Taurus Neo, totul s-a încheiat cu un program de modernizare a rachetelor existente şi menţinere acestora în stare operaţională până în 2045. 

De asemenea, în anii 2030, este de așteptat ca industria germană de apărare să dezvolte o nouă rachetă anti-navă, numita 3SM Tyrfing, care ar trebui să aibă viteză supersonică și să lovească și ținte terestre.

Germania este direct implicată în dezvoltarea sa, iar Diehl Defence și MBDA Deutschland lucrează împreună cu compania norvegiană Kongsberg. Armele existente pe nave sunt RBS-15, care este înlocuită de rachetă Naval Strike cu o rază de acțiune de 180 km.

Ar trebui menționat faptul că, dacă ne uităm la situația reală, precum și la planurile existente, achiziționarea de rachete Tomahawk deja fabricate pare aproape singura opțiune viabilă. În plus, vânzarea acestor rachete a avansat acum.

În timp ce anterior doar Regatul Unit le avea, în decembrie „clubul select” de utilizatori s-a extins pentru a include Australia, care a devenit a treia țară care a lansat Tomahawk. Ulterior, aceste rachete de croazieră urmează să fie achiziționate de Japonia, care în ianuarie 2024 a contractat 400 de unități pentru 1,7 miliarde USD (4,25 milioane USD per Tomahawk).

Există însă un aspect important în ceea ce privește planul de „a cumpăra Tomahawk". Ce se întâmplă dacă SUA nu furnizează rachetele sale de croazieră Germaniei? În special, Țările de Jos au vrut, de asemenea, să le cumpere, dar în cele din urmă s-au alăturat programului european ELSA cu rază lungă de acțiune.

Un acord separat între Germania și Statele Unite, anunțat în iulie 2024, include planuri pentru desfășurarea prin rotație a sistemelor americane de rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul german, cu posibilitatea unei prezențe permanente în viitor. Cu toate acestea, rămâne incert dacă actuala administrație a președintelui american Donald Trump va continua aceste planuri așa cum au fost prezentate inițial.

Potrivit raportului, Germania ar putea primi un sistem Typhon al armatei SUA, care este capabil să lanseze rachete Tomahawk și SM-6. În viitor, ar putea fi desfășurată și o baterie echipată cu rachete hipersonice Dark Eagle, deși dezvoltarea acesteia este încă în curs.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel