Nigerul, scăpat în brațele Rusiei și Iranului: Armata germană își va retrage trupele de la baza aeriană Niamey

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

În prezent, la baza din Niamey se află doar 38 de soldați germani și 33 de colaboratori ai unor firme germane și străine. Baza era folosită și pentru operațiuni de evacuare a cetățenilor germani din Africa, relatează Agerpres.

Armata germană va înceta exploatarea bazei sale de transport aerian din Niger pe 31 august 2024, după ce negocierile cu regimul militar din această țară au eșuat, a anunțat Ministerul german al Apărării sâmbătă.

Soldații germani rămași vor fi retrași până la această dată, iar cooperarea militară cu Nigerul, realizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe german, va fi abandonată.

Negocierile dintre cele două ţări pentru prelungirea acestei exploatări nu au dus la un rezultat pozitiv, conchizând că personalul staţionat acolo nu va mai putea beneficia de imunitate în faţa urmăririlor judiciare.

La sfârşitul lui mai, Germania şi Nigerul au convenit asupra unui acord interimar ce permitea armatei germane să continue să exploateze baza de transport aerian din Niamey până pe 31 august.

Regimul militar din Niger, instalat după lovitura de stat din 26 iulie 2023, s-a apropiat de Rusia și Iran, îndepărtându-se de Franța și SUA. O evoluție similară a avut loc în Mali și Burkina Faso, unde regimurile militare se confruntă cu violența grupărilor jihadiste.

În mai 2024, Germania și Nigerul au convenit asupra unui acord interimar care permitea armatei germane să utilizeze baza de transport aerian din Niamey până la sfârșitul lunii august. Cu toate acestea, negocierile pentru prelungirea acestui acord au eșuat, iar personalul german nu va mai beneficia de imunitate juridică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel