Publicitate
Germania încă face comerț cu gaz rusesc , deoarece rezilierea contractului companiei naționalizate ar putea costa miliarde de euro, creând o dilemă pentru Berlin care ar putea aduce beneficii Moscovei.
Așa cum relatează Bloomberg, SEFE GmbH (o fostă divizie a Gazprom PJSC) furnizează LNG rusesc în condițiile unui vechi contract care exista înainte ca Germania să preia compania anul trecut. Marfa, care nu este supusă sancțiunilor internaționale, este destinată Indiei.
Cu toate acestea, această operațiune a devenit o bătaie de cap pentru Germania, care a declarat în mod explicit că nu va folosi gaz din Rusia în legătură cu războiul din Ucraina. Berlinul s-a confruntat cu critici aspre din cauza îngrijorărilor că compania de stat are încă legături cu Moscova, în ciuda retoricii sale politice.
Costuri prea mari de reziliere, chiar și pentru Germania
Cu toate acestea, încălcarea contractului ar putea costa contribuabilii germani cel puțin 10 miliarde de euro.
„Ca orice contract de furnizare pe termen lung, acest vechi contract conține, de asemenea, penalități foarte severe și consecințe de răspundere în cazul în care SEFE GmbH nu își îndeplinește obligațiile contractuale”, a spus un purtător de cuvânt al companiei, refuzând să comenteze termenii specifici.
Această cifră este o estimare aproximativă a daunelor și a amenzilor dacă Rusia dă în judecată cu succes firma la Curtea Internațională de Arbitraj.
Potrivit oamenilor familiarizați cu situația, dacă comerciantul nu trimite combustibilul către Yamal, Rusia va putea în continuare să vândă marfa în altă parte. Aceasta înseamnă că Moscova ar putea fi plătită de două ori - din vânzare și din orice amenzi dacă SEFE GmbH este găsită responsabilă pentru încălcarea contractului, spun ei.
În octombrie 2023, SEFE a preluat loturi separate de LNG produs de Yamal din portul belgian Zeebrugge pentru a fi livrate în India în noiembrie. Compania nu intenționează să importe LNG rusesc în Germania sau în orice altă țară din UE.
Cu toate acestea, guvernul german are un „comportament contradictoriu”, potrivit lui Christian Gerke, expert financiar al Partidului de Stânga de opoziție. Expertul notează că, pe de o parte, firma de stat germană cumpără, promovează și vinde gaz rusesc. În același timp, pe de altă parte, oficialii guvernamentali cer „sancțiuni suplimentare și întărite împotriva Rusiei”.
În 2022, Germania a naționalizat firma pentru a limita consecințele unei crize energetice care a cuprins regiunea după ce Rusia a tăiat aprovizionarea cu gaze. Salvarea a costat contribuabilii între 6,3 și 7,7 miliarde de euro.
Războiul din Ucraina și situația cu gazul rusesc
SEFE are un contract de 20 de ani pentru furnizarea de LNG de la uzina Yamal din Siberia (un rest din epoca Gazprom), care a început în 2018. La prețurile actuale de piață, această afacere valorează aproximativ 2 miliarde de euro pe an. Compania trebuie să plătească pentru GNL rusesc, indiferent dacă intră în posesia încărcăturii, conform termenilor contractului său.
SEFE are, de asemenea, un angajament separat de furnizare pe termen lung față de GAIL Ltd. din India, iar găsirea de mărfuri alternative s-ar putea dovedi mai scumpă decât proviziile din Rusia.
În 2021, cu un an înainte de invazia Ucrainei, 45% din toate gazele importate de UE proveneau din Rusia. În Germania, această cifră a fost de 52%.
Deși importurile din Rusie sunt sub sancțiuni dure, gazul rusesc ar putea intra în continuare pe piața europeană. Originea gazului care intră pe piața europeană este uneori extrem de greu de urmărit.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News