Germania și Franța, un nou pas în proiectul FCAS - noul avion european de generația a 6-a. Spania încă mai așteaptă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
FCAS, imagine concept al viitorului avion de generația a VI-a
FCAS, imagine concept al viitorului avion de generația a VI-a

Ministerul Apărării din Germania a trimis în cursul aceste săptămâni parlamentarilor o nouă etapă a proiectului FCAS (Future Combat Air System), viitorul avion de vânătoare pe care îl va dezvolta împreună cu Franța. În proiect se vrea însă și Spania.

Germania intenționează să înceapă încă cinci studii de dezvoltare pentru care Berlinul va aloca 85 de milioane de dolari. Aceeași sumă va fi achitată și de partea franceză. 

În vara anului trecut, în cadrul programului FCAS, viitorul avion european de generația a 6-a, miniştrii apărării ai Germaniei, Franţei şi Spaniei au semnat un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului.

La finele lui 2019 Madridului i s-a transmis că va trebui să contribuie cu o sumă egală Berlinului și Parisului. 

Cei de la Defense News care citează un raport înaintat către Bundestag (parlaentul unicameral federal al Germaniei) estimează că Spania va intra în proiectul FCAS abia în următoarea etapă care va debuta în al treilea trimestru din 2020. Întârzierea ar fi cauzată de renegocierea acordului de punere în aplicare a proiectului. 

 

Spania vrea și ea în proiectul FCAS - noul avion al UE

 

(w670)

Proiectul va fi dezvoltat de companiile Dassault și Airbus din partea Germaniei, respectiv Franței. Guvernul spaniol a desemnat compania Indra ca parte a proiectului FCAS. 

Spania a făcut lobby pentru a fi tratată ca partener egal în proiect, atât la nivel guvernamental, cât și la nivel de industrie. Acordurile în acest sens au fost semnate anul trecut între cele trei țări.

Noul avion ar urma să înlocuiască Rafale din Franța, Eurofighter Typhoon din Germania și F/A-18 Hornet din Spania.

Se estimează că programul FCAS va costa în jur de 8 miliarde de euro, iar achizițiile și operarea sistemului ar putea ajunge la 100 de miliarde de euro.

Noul avion ar trebui să devină operaționat în 2040.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel