Simonetta Sommaruga a dat asigurări că Ucraina poate conta pe sprijinul Elveției pentru avansarea reformelor și restabilirea pașnică a integrității teritoriale în conformitate cu dreptul internațional.
“După discuțiile cu membrii guvernului, cu tinerii reprezentanți ai societății civile ucrainene și ai sectorului privat, sunt convinsă că țara dumneavoastră are un viitor luminos, democratic și prosper în Europa", a mai precizat, Simonetta Sommaruga, în mesajul său.
Înaintea vizitei (11 august) în Rusia, ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat că, “în zonele din sud-estul Ucrainei aflate în afara controlului Kievului, nu sunt realizate condițiile necesare pentru desfășurarea de alegeri democratice, așa cum este prevăzut în acordurile de la Minsk. Moscova trebuie să își folosească influența aici”, cu referire la Donbasul separatist.
Heiko Maas a remarcat că, încetarea pentru prima dată a focului, pentru o lungă perioadă de timp, dă atât speranță, cât și un moment de liniște necesar oamenilor din estul Ucrainei. Oficialul german a evidențiat că Ucraina dă dovadă de flexibilitate și de disponibilitate pentru discuții în vederea găsirii unei soluții.
Ministrul de externe al Germaniei a mai adăugat că, țara sa continuă să se bazeze pe participarea constructivă a Rusiei la “formatul normand”, subliniind încă o dată că Moscova trebuie să-și folosească influența.
În finalul interviului pentru agenția de presă Interfax, oficialul german a salutat planurile Kievului de a desfășura alegeri locale, precizând că acesta este un semn bun pentru participarea ucrainenilor la procesele democratice.
Comentariul autorului: În principiu, Germania susține orice format de negociere care ar putea da o soluție pașnică conflictului din sud-estul Ucrainei, dar autoritățile de la Berlin preferă “Formatul Normandia”, în detrimentul “Formatului Minsk”, deși în ultimul s-au negociat, inclusiv cu participarea cancelarului Angela Merkel, toate acordurile dintre Ucraina și separatiștii proruși.
În formatul Minsk, prin intermediul Grupului Trilateral de Contact, Rusia a implicat în negocieri și reprezentanți ai celor două regiuni separatiste - așa-zisele republici Donețk și Lugansk. În formatul normand sunt implicate doar Rusia, Ucraina, Germania și Franța, deci Moscova aici trebuie să își asume anumite decizii, pe când în celălalt format poate să blocheze indirect negocierile prin intermediul reprezentanților regiunilor sepatiste și să nu poată fi învinovățită.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News