Germania, Franţa şi Polonia adâncesc cooperarea militară: Cele trei țări vor dezvolta arme cu rază lungă de acţiune

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Taurus
Taurus

Triunghiul Weimar începe să funcționeze. Germania, Franţa şi Polonia intenţionează să dezvolte împreună arme cu rază lungă de acţiune. Lipsa acestui tip de arme reprezintă o lacună gravă în apărarea europeană, recunosc miniștrii apărării ai celor trei țări.

Franța, Germania și Polonia au convenit luni să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării, informează luni Agerpres și Politico.

Astfel, ministrul Forțelor Armate franceze, Sébastien Lecornu, a convenit cu omologii săi german și polonez, Boris Pistorius și Władysław Kosiniak-Kamysz, direcțiile privind exercițiile comune, mobilitatea militară și cooperarea industrială.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, în cadrul reuniunii de la Paris, că obiectivul este de a "reuni un grup de state europene care sunt de acord să elimine acest deficit de capacităţi (de arme cu rază lungă de acțiune), pe termen mediu şi lung" şi de a face acest lucru până la summitul NATO din iulie.

Întâlnirea de luni a fost prima întâlnire a miniștrilor apărării celor trei țări din 2015, arătând renașterea așa-numitului format Triunghiul Weimar, după ce a intrat într-un blocaj profund în cei opt ani în care partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) din Polonia a fost la putere.

 

Mobilitate militară, exerciții comune și o solicitare specială pentru NATO



Dacă totul merge conform planului, o declaraţie de intenţie ar putea fi semnată la summit.

"Chiar şi o putere nucleară trebuie să îşi susţină descurajarea nucleară cu un sistem de descurajare convenţională", a recunoscut ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, deşi Franţa s-a abţinut mult timp de la dezvoltarea unor astfel de capacităţi de teama că îşi slăbeşte descurajarea nucleară.

Parisul s-a alăturat, de asemenea, unei iniţiative a Germaniei, Poloniei şi Olandei pentru îmbunătăţirea mobilităţii militare în Europa, în timp ce desfăşurarea tancurilor Leclerc franceze în România a evidenţiat lipsa infrastructurii şi birocraţia implicată în mutarea echipamentelor militare, relatează AFP.

În cursul întâlnirii, Sebastien Lecornu, Boris Pistorius şi Wladyslaw Kosiniak-Kamysz au convenit, totodată, să efectueze antrenamente comune în Polonia în 2025 şi să solicite NATO să asigure coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei de diferitele ţări, care în prezent se reunesc ad hoc în aşa-numitul format Ramstein, transmite France Presse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel