Germania. Social democrații au un ușor avans în fața extremei dreapta în alegerile regionale din landul Brandenburg

Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik
Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik

Social-democraţii (SPD) cancelarului german Olaf Scholz s-au impus la limită în faţa partidului de extrema-dreaptă AfD în alegerile regionale din landul Brandenburg, deşi pe tot parcursul campaniei s-au situat în urma acestei formaţiuni, conform sondajelor la ieşirea de la urne, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivi sondajelor de tip exit-poll, SPD, care guvernează landul Brandenburg din jurul capitalei Berlin de la reunificarea din 1990, a obţinut 32% din voturi, devansând Alternativa pentru Germania, care a obţinut 29% din sufragii, într-o revenire de ultim moment, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de postul de televiziune ZDF.

Dietmar Woidke, liderul Brandenburgului, care și-a pariat viitorul pe rezultat, spunând că își va da demisia dacă SPD-ul său pierde în fața AfD, a luat cuvântul în jurul orei 18.15, spunând susținătorilor săi că este uşurat, „având în vedere poziția de start în care ne aflăm”.

Situația este mult mai complicată, de vreme ce Linke, partidul de stânga, a obținut 4,5%, iar Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), o formațiune politică leninistă, a obținut 12%.

Uniunea Creștin Democrată CDU a este sub partidul de ultra-stânga BSW, cu doar 11,5%, în  timp ce au strâns doar Verzii 4,5% din voturi.

Practic, partidele mainstream au fost votate de aproximativ jumătate dintre alegători.

Totuși, Alexander Clarkson, lector pentru studii germane și europene la King's College din Londra, citat de TheGuardian, a declarat că rezultatele proiectate arată că „oricât de mult se extind BSW și AfD în fosta RDG, există diferențe mari între landurile est-germane”. Astfel, rezultatele de astăzi nu trebuie extrapolate și la celelalte landuri din Estul Germaniei în privința sprijinului pentru aceste partide extremiste.

Acest succes al SPD i-ar putea oferi lui Scholz un mic respiro de la discuţiile din partid cu privire la oportunitatea de a fi din nou candidatul acestuia la funcţia de cancelar pentru alegerile federale de anul viitor.

Este însă puţin probabil ca acest succes să îi confere lui sau partidului său un impuls major, având în vedere că popularul premier în exerciţiu din landul Brandenburg din partea SPD, Dietmar Woidke, s-a distanţat de Scholz în timpul campaniei şi a criticat politicile guvernului federal, potrivit experţilor.

Amintim că AfD a devenit la 1 septembrie primul partid de extrema dreaptă care a câştigat alegerile dintr-un land în Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, în Turingia, şi s-a clasat pe locul secund în Saxonia, în aceeaşi zi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel