„În acest moment, partea rusă nu dă dovadă de disponibilitate de a negocia. În schimb, insistă asupra unor precondiții excesive. Când președintele [Vladimir Putin, n.r.] afirmă că este gata să vorbească cu Ucraina doar dacă aceasta se retrage complet din toate teritoriile pe care, în opinia sa, Rusia le-a anexat deja, inclusiv din părți ale Ucrainei pe care Rusia nu le controlează militar, devine clar că acest lucru este absolut neserios”, a declarat diplomatul german.
Însă Labsdorff consideră că poziția Moscovei se poate schimba în viitor, ceea ce ar face posibile negocierile de încetare a focului.
„La urma urmei, Rusia va trebui să recunoască într-o zi că reușește cu acest război mult mai puțin decât și-a planificat inițial, că își provoacă pagube semnificative la nivel internațional și trăiește într-o economie de război care este foarte supraîncălzită și nu poate dura mult”, argumentează acesta.
Dacă părțile vor ajunge la nivelul de la care se poate vorbi despre începerea negocierilor, există mai multe state care pot și vor să intermedieze desfășurarea acestora.
Ambasadorul Germaniei la Moscova explică de ce crede că Rusia nu va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei
De îndată ce partea rusă este pregătită să negocieze, vor fi găsite canale potrivite pentru ei, este convins și diplomatul german. În acest sens, acesta a menționat rolul țărilor care pot ajuta la stabilirea contactului între Moscova și Kiev: "Turcia a fost de mare ajutor în încheierea acordului cu cereale. Vaticanul este foarte activ, la fel ca Emiratele Arabe Unite și Qatar. Brazilia și China au prezentat un plan în șase puncte", a enumerat Lambsdorff cele mai probabile nume de țări care pot fi implicate în procesul negocierilor.
Comentând din interiorul Rusiei ofensiva forțelor armate ucrainene în regiunea rusă Kursk, Lambsdorff a remarcat: „A fost o surpriză neplăcută pentru serviciile de informații, armata, forțele de apărare civilă și populația rusă faptul că forțele ucrainene au reușit să efectueze o astfel de operațiune”.
Răspunzând la întrebarea dacă crede că probabilitatea ca Moscova să folosească arme nucleare în Ucraina a crescut în lumina evenimentelor recente, diplomatul a reamintit declarația Chinei că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă. "Și fără China, Rusia nu va putea continua războiul. Acesta oferă un răspuns la această întrebare", a conchis ambasadorul Germaniei în Federația Rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News