Germania este ”all in” pe toate fronturile: Berlinul crește finanțarea pentru proiectele militare, dar dublează și ajutorul pentru Ucraina

Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik
Germania va fi inima Europei / pexels, aliaksei lepik

Germania va fi inima Europei și din punct de vedere miitar.

Implicare totală, în calitate de stat NATO - pare să fie cuvântul de ordine la Berlin. Această direcție e vizibilă atât din declarațiile politicienilor, cât și din documentele programatice și de strategie ale guvernului german.

Spre desosebire de alți europeni care speră tacit (vezi Italia și, într-o anumită măsură, Franța) sau vocal (orientările Ungariei și noii Slovacii sunt evidente) la restabilirea relațiilor cu Moscova, Berlinul nu-și mai face iluzii - ”Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității în zona euro-atlantică”. Noile orientări ale politicii de apărare, făcute publice zilele trecute, proiectează o Armată germană complet schimbată.

 

Drumul (scurt) al Germaniei de la partener al Rusiei, la apărător al Europei 

 

Bundeswehr trebuie să se reorienteze asupra „misiunii sale de bază” de apărare națională și de apărare a Alianței, devenind astfel „coloana vertebrală a descurajării și apărării colective în Europa”. Mai mult, prezența permanentă la frontiera externă a NATO va deveni norma pentru Bundeswehr, se mai arată în document.

Dacă acum 20 de luni Germania era, ”braț la braț” cu România și se rezuma să trimită Kievului căști și alte echipamente de protecție, între timp au ajuns în Ucraina tancuri Leopard, obuziere PzH 2000 sau sisteme antiaeriene IRIS-T.

Obuzier autopropulsat german PzH 2000

Berlinul a livrat echipamente  de miliarde de euro și pare să fi accelerat la viteze supersonice față de ceilalți parteneri europeni, chiar și față de România.

Iar legat de zborul supersonic, nemții sunt hotărâți să consolideze cooperarea europeană și în domeniul aeronautic. Scholz și Pistorius au reiterat angajamentul față de proiectul cunoscut sub numele de FCAS pentru a dezvolta un avion de luptă împreună cu Franța și Spania, notează Reuters.

Pistorius a negat informațiile care sugerau că - din cauza disputelor legate de proiectare și finanțare - Germania ar putea renunța la proiectul FCAS privind avionului viitorului, oficialul german aducând în discuție și un alt proiect important ”Eurotank” sau MGCS - viitorul tanc european.

„Este intenția mea puternică de a continua proiectele viitorului sistem de avioane de luptă FCAS și a sistemului de tancuri MGCS împreună cu Franța și să le fac un succes”, a spus el la o întâlnire a generalilor germani.

Liderii guvernului german au declarat vineri că vor majora cheltuielile bugetare regulate pentru apărare pentru a se asigura că Berlinul își îndeplinește obiectivul de cheltuieli NATO de 2% din PIB.

 

Sprijinul militar pentru Ucraina se va dubla la anul

 

În loc de patru miliarde, Germania va aloca opt miliarde de euro, scrie Bild, care citează surse din Ministerul German al Apărării.

Inițial, ministrul de finanțe a bugetat doar 4 miliarde de euro pentru ajutor militar în bugetul federal 2024. Practic, în 2024, dacă va crește alocările pentru Ucraina, Germania va ajunge cu procentul alocat cheltuielilor militare la 2,1% din PIB, remarcă publicația citată

Potrivit datelor Bild, ajutorul Germaniei pentru Ucraina se ridică la 17,09 miliarde euro, ceea ce reprezintă 42% din asistența furnizată la nivelul tuturor statelor UE. 

Săptămâna viitoare, Comisia de Buget va decide oficial asupra celor patru miliarde în plus.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel