Germania a cheltuit anul trecut doar 118 milioane de dolari pentru găzduirea forțelor străine, sub cheltuielile suportate de ceilalți aliați majori și cu mult mai puțin decât miliardele pe care militarii americani le pompează în economia Germaniei, după cum a remarcat publicația militară americană Stars and Stripes.
Aproximativ 53 de milioane de dolari au reprezentat cheltuieli administrative “de dezvoltare”, cum ar fi achiziția de terenuri. Suma a fost cu 10 milioane de dolari mai mare decât anul anterior, iar de investiție beneficiază în special forțele britanice, olandeze și canadiene din Germania, a informat agenția germană de presă DPA.
Cheltuielile pentru proiectele de producție militară au scăzut de la 66 de milioane de dolari în 2019, la 59 de milioane de dolari anul trecut. Deși majoritatea acestor cheltuieli au fost legate de armata SUA, care are dislocați aproximativ 32.000 de militari în Germania, mai mulți decât în alte misiuni aliate, contribuția Berlinului este însă mult mai mică decât a celorlalți aliați cheie ai SUA, atunci când vine vorba de “plata pentru baze”.
Miercuri, 11 martie, Coreea de Sud a fost de acord să majoreze suma pe care o plătește pentru sprijinul celor aproximativ 28.500 de soldați americani în peninsulă, cu 13,9%, ducând cheltuielile din acest an la 1,03 miliarde de dolari. De asemenea, Japonia va contribui în acest an cu 1,9 miliarde de dolari pentru menținerea celor aproximativ 50.000 de membri ai armatei SUA.
Armata SUA funcționează ca un actor economic major în unele părți din Germania, în special în zonele rurale și orașele mici. Numai în zona din jurul bazei aeriene Ramstein, armata SUA a injectat în economie 1,2 miliarde de dolari, în 2019, potrivit datelor estimate de Forțele Aeriene ale SUA din Europa.
Armata SUA din Bavaria contribuie cu aproape 1 miliard de dolari anual la economiile locale, arată cifrele guvernului bavarez.
În mod similar, partea americană observă că zeci de milioane de dolari se revarsă în economiile din Stuttgart și Wiesbaden, unde există facilități militare majore, argumentând cu declarații ale unor oficiali germani.
Cu toate acestea, unii politicieni germani de stânga au criticat în mod repetat costurile asociate cu bazarea forțelor SUA în Germania.
"Este timpul să oprim această risipă masivă de bani ai contribuabililor ... este timpul ca soldații americani să plece acasă", a declarat Dagdelen, un membru al Partidului Stânga, într-un comunicat.
Dezechilibrul investițiilor militare dintre SUA și Germania a fost mult timp un motiv de dispută între conducerile celor două țări și a reprezentat un punct nevralgic pentru fostul președinte american, Donald Trump, care a propus o reducere semnificativă a forțelor SUA din Germania. Administrația Biden a oprit temporar acest plan, în timp ce analizează situația militară americană de peste mări.
Într-o altă dispută militar-financiară, SUA și Germania sunt în contradicție privind încercările unor oficii financiare germane de a reține impozitului pe venit de la personalul militar american, situație pe care Washingtonul o consideră o încălcare a tratatului NATO privind dislocarea trupelor străine. Germania este singura țară aliată în care personalul militar american riscă să fie impozitat pentru veniturile din salarii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News