Germania caută să-și suplimenteze flota de F-35 cu încă opt avioane ”stealth”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Berlinul încă evaluează costurile unei noi achiziții de opt avioane F-35, spune o sursă Reuters, aeronava stealth fiind văzută drept cel mai avansat avion de luptă.

Germania intenţionează să cumpere alte opt avioane de luptă  F-35A Lightning II (Joint Strike Fighter - JSF)  produse de Lockheed Martin, a declarat vineri o sursă militară pentru Reuters.

Comanda s-ar adăuga la cele pe lângă cele 35 de avioane comandate. În 2022, Germania a decis să comande 35 de avioane F- 35, inclusiv rachete și alte arme, infrastructură, instruire - pentru aproximativ 10 miliarde de euro.

Aeronava va înlocui vechiul Tornado, singurul avion german capabil să transporte bombe nucleare americane stocate în Germania.

Forțele aeriene germane zboară, încă din anii 1980, aproximativ 90 de avioane Tornado Interdiction Strike (IDS)/Electronic Combat Reconnaissance (ECR), iar Berlinul intenționează să-l elimine treptat între 2025 și 2030.

În locul acestora, Luftwaffe cumpără cele 43 de aeronave F-35 (35+8 în analiză), dar și 15 aeronave Eurofighter.

Avioanele F-35A vor fi staționate, din 2027, la o bază aeriană din apropierea orașului Buechel din vestul Germaniei (Luftwaffe modernizează acum Baza Aeriană Buchel). De asemenea, F-35A ar putea transporta arme nucleare americane.

Primele opt F-35 sunt programate pentru livrare în 2026 și vor avea sediul în SUA pentru formarea piloților. Între 2026 și 2027, Luftwaffe va efectua antrenamentele în SUA.

 

Germania și-a dchimbat abordarea după invadarea Ucrainei de către Rusia

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat ceea ce el a numit „Zeitenwende” (punct de cotitură), o nouă eră de politică externă mai asertivă susținută de mai multe cheltuieli militare, pe 27 februarie 2022, la doar câteva zile după invazia Ucrainei de către Rusia.

Ca parte a Zeitenwende și ca prim pas pentru a moderniza armata, după decenii de subfinanțare după încheierea Războiului Rece, Germania a înființat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achiziționarea de arme moderne și s-a angajat să ajungă la NATO. ținta de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul național pentru apărare începând cu 2024.

Achiziționarea F-35-urilor a fost primul proiect major de apărare pentru care a fost apelat fondul.

Nu este clar, însă, cum poate fi plătit un al doilea lot de avioane. Banii din fondul special, folosiți pentru completarea bugetului obișnuit al apărării, au fost alocați aproape în totalitate, iar ministrul Apărării, Boris Pistorius, nu a reușit să asigure o creștere a bugetului ordinar al apărării pentru 2025 în negocierile bugetare curente.

El susține că armata germană va avea nevoie de mai mulți bani în curând sau riscă ca achizițiile să fie paralizate, deoarece mai sunt puține finanțări pentru investiții.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel