La sfârșitul lunii mai, Ucraina a cerut Germaniei să îi furnizeze rachete de croazieră aer-sol Taurus, care au o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, dar până acum guvernul de la Berlin a respins cererea.
„Nu suntem singurii care nu livrăm. Nici aliații noștri americani nu furnizează astfel de rachete de croazieră”, a spus ministrul citat de dpa.
Pistorius nu a exclus categoric ca Germania să furnizeze Ucrainei aceste arme în viitor dar spune că încă nu a sosit momentul pentru o asemenea decizie. „Continuăm să credem că aceasta nu este prioritatea noastră principală în acest moment”, a spus Pistorius în timpul unei vizite la o brigadă de infanterie de munte din Bavaria.
Oficialul a reamintit faptul că Germania este lider în sprijinirea Ucrainei în domeniul apărării aeriene, al suportului de antrenament și al vehiculelor blindate. ”Aceasta este prioritatea noastră, competența noastră de bază”, a spus Pistorius.
Franța a anunțat luna trecută că se va alătura Marii Britanii pentru a furniza Ucrainei rachete SCALP/Storm Shadow, care au o rază de acțiune de peste 250 de kilometri.
Taurus, o armă de temut
TAURUS KEPD 350 / Saab
Kievul dorește ca rachetele de croazieră Taurus să atace pozițiile militare rusești aflate mult în spatele frontului. Totuși, Germania nu vrea încă să pună la dispoziție aceste rachete pentru că se teme, la fel ca oficialii Casei Albe, de o eventuală utilizare a acestor arme cu rază mai lungă împotriva ținte pe teritoriul Rusiei.
Dacă Armata ucraineană va primi rachete Taurus cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, acest lucru va schimba serios situația de pe front. Practic, Ucraina va putea să lovească orice țintă militară situată mult în spatele liniilor.
Racheta aer-sol Taurus este o armă de înaltă precizie, ce ar putea fi integrată din punct de vedere electronic pe avioanele ucrainene Su-24 (care au fost deja modificate de Forțele Aeriene ale Ucrainei pentru a putea lansa și rachetele Storm Shadow/Scalp).
Racheta Taurus are o lungime de 5 metri și aproape 1,5 tone. Cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, Taurus este greu de detectat de către radarele convenționale, apropiindu-se de țintă într-un zbor la o altitudine mai mică de 50 de metri.
Taurus ia altitudine în ultima fază a zborului, după care plonjează asupra țintei într-un unghi abrupt.
Focosul în tandem, de 481 de kilograme, îi permite să pătrundă chiar și în buncărele puternic fortificate: La impact, primul focos creează breșa prin care va penetra a doua încărcătură explozivă. Senzorii fac posibilă pătrunderea rachetei în mai multe etaje din buncăr, până ce a doua detonare este declanșată.
Racheta Taurus
În plus, Taurus folosește ca senzor un căutător pasiv în infraroșu, ceea ce crește și mai mult probabilitatea de supraviețuire. Doar altimetrul radar pentru navigație emite radiații slabe, spun oficialii Taurus Systems GmbH (o societate mixtă între MBDA Germania, care deține 67% și suedezii de la Saab Dynamics AB cu 33%).
Taurus se bazează în esență pe trei senzori de navigație. Pe lângă GPS, acesta este o navigație bazată pe configurația terenului (TRN) și o navigație bazată pe imagini (IBN).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News