Sistemul de arme laser de mare putere a fost instalat pe fregată FGS Sachsen F219 la sfârșitul lunii iunie 2022 pentru a fi testat în condiții reale de funcționare în mediul maritim.
Pentru această etapă, BAAINBw a stabilit un program de testare amănunţit pentru a evalua caracteristicile sistemul în situaţii cât mai complexe. Sistemul laser ar urma să fie testate pe uscat, pe apă și în aer, iar tot acest proces va dura până la jumătatea anului 2023.
Pentru început au fost testate caracteristicile mai multor sisteme de senzori, inclusiv un set de senzori electro-optici și un radar.
În plus, reprezentanţii BAAINBw au verificat compatibilitatea dintre toate componentele și procedurile din întreaga secvență operațională, de la fixarea țintei până la angajare acesteia (lovirea). În general, testele din octombrie au dovedit că laserul poate într-adevăr să lovească ținte aeriene.
Integrarea unui sistem de arme laser la bordul unei fregate a Marinei germane a fost anunțată pentru prima dată la sfârșitul anului 2020.
"Datorită capacităților sale, viitorul sistem este potrivit pentru interceptarea țintelor mici și mobile, cum ar fi dronele sau ambarcațiunile rapide, aflate la distanță mică. De asemenea, este posibilă protecția împotriva obuzelor de mortier și a rachetelor ghidate", spune managerul de proiect de la BAAINBw.
Potrivit acestuia, "aceste teste pun bazele unei posibile dezvoltări a unui sistem operațional de arme cu laser pentru marină germană".
Se remarcă faptul că testele confirmă posibilitatea utilizării în continuare a armelor cu laser de către forțele armate germane - nu numai de către Marina Militară, ci și de către forțele terestre.
Sistemul de arme cu laser a fost dezvoltat de consorţiului ARGE, format din MBDA Deutschland GmbH și Rheinmetall Waffe Munition GmbH. Se știe că puterea fasciculului laser poate ajunge la 20 kW.
În toamna anului 2020, Biroul Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență a Bundeswehr – BAAINBw (Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr) a contractat compania Rheinmetall pentru a dezvolta şi fabrica un sistem de arme laser.
Componenta cheie pe care Rheinmetall trebuie să o dezvolte pentru sistemul de arme laser va putea fi utilizată în diverse alte proiecte pentru a studia mai în profunzime utilizarea tehnologiei laser în aplicații militare.
În 2015, în timpul studiilor efectuate în Marea Baltică, Rheinmetall a lovit cu succes ținte aflate pe uscat, cu un prototip funcțional al unui sistem de arme laser. Apoi, în 2018, BAAINBw și Rheinmetall au testat cu succes o armă laser de 20kW.
Compania MBDA Deutschland este responsabilă pentru dezvoltarea sistemelor de detectare și urmărire a țintei, pentru consola operatorului și pentru conectarea sistemului de arme laser la sistemul de control. Compania Rheinmetall este responsabilă pentru dezvoltarea sistemul de rotație, ghidarea fasciculului laser, precum și pentru integrarea mecanică și electrică a întregului sistem pe puntea fregatei Sachsen.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News