Se naște un nou tanc. Germania a demarat dezvoltarea succesorului Leopard 2, lăsând proiectul fanco-german Eurotank în voia sorţii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.

Germania, Italia, Spania și Suedia vor începe să lucreze împreună la dezvoltarea unui nou tanc care să înlocuiască Leopard 2, dar si pe italianul Ariete. Dezvoltarea va fi realizată cu implicarea companiilor Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall din Germania, conglomeratul italian Leonardo, Saab din Suedia și o companie spaniolă anonimă. Initial, acordul a fost încheiat în secret între două țări, dar o serie de instituții media occidentale, inclusiv cotidianul german Handelsblatt, au aflat ca acordul a fost extins prin implicarea altor state. 

Dacă acest lucru se dovedește a fi adevărat, atunci proiectul comun la care Germania lucra împreună cu Franța - o nouă generație de tancuri MGCS "Eurotank" - Main Ground Combat System (cunoscut și sub numele de Euro Main Battle Tank, EMBT) - va fi lăsat în urmă.

În același timp, Krauss-Maffei Wegmann și francezii de la Nexter au fost foarte activi în ceea ce privește fuzionarea la nivel de conglomerat militar industrial, spunând chiar adio propriilor mărci și înlocuindu-le cu numele KNDS.

Se remarcă faptul că motivele acestei decizii și ale inițiativei Berlinului de a lucra la cu totul alt proiect militar vin pe fondul diferenţei de opinii cu privire la programul MGCS -  acesta a fost critică chiar din faza de proiect.

După cum s-a dovedit, Franța dorește un tanc care să fie uşor transportat pe cale aeriană, de fapt, un vehicul blindat ușor, dar Germania vrea un descendent pentru Leopard 2 - un tanc greu.

 

Proiectul Eurotank-ului rămâne blocat în promisiuni

 

Cu alte cuvinte, în ceea ce privește tancurile, Parisul continuă să se pregătească pentru operațiuni în afara teritoriului, după ce și-a transformat deja armată într-o forță expediționară.

Berlinul, care este mai aproape de Rusia, încearcă, în mod logic, să creeze un tanc pentru teatrul de operații din Europa.

Nu pare realist şi fezabil ca aceste cerințe complet opuse să se regăsească într-un singur tanc. Potențialul la export pentru înlocuitorul generaţiei Leopard 2, așa cum îl vede Germania, este evident mult mai mare. Alianța pe care Berlinul a adunat-o în jurul acestui noi proiect este mai mult decât puternică.

La alianţa industrială formată din Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall se adaugă cea mai mare parte a industriei de apărare din Italia şi Suedia - Leonardo și Saab - precum și o parte a industriei de apărare spaniole. În același timp, acest lucru indică, de asemenea, un număr minim garantat de țări care vor înainta garantat comenzi pentru noul tanc.

Și, în același timp, posibilitatea ca această nouă alianţa militar-industriala să se finanțeze singură, deoarece companiile doresc să primească 2,8 miliarde de euro pentru a crea un înlocuitor pentru Leopard, iar principala sursă de finanțare ar trebui să fie Fondul European de Apărare (European Defence Fund - EDF), din care se intenționează să se strângă 5,3 miliarde de euro. Iar o astfel de finanțare este, într-adevăr, mai ușor de obținut atunci când este vorba de patru țări U.E decât de două.

 

Dificultăți tot mai mari ale axei franco-germane în domeniul militar

 

De fapt, motivul pentru care Germania și-a unit forțele cu cele trei țări europene, care au bătut anterior la ușa programului MGCS (Main Ground Combat System), este acela de a răspunde proiectului "Main Battle Tank Platforme Systems", lansat în iunie anul trecut de Comisia Europeană, cu o alocare de 20 de milioane de euro.

Evident, având în vedere MGCS, absența industriașilor francezi de la masa rotundă pusă la cale de Germania ridică semne de întrebare. Și, în această privință, există două versiuni contradictorii. Potrivit La Tribune, Parisul ar fi refuzat participarea Nexter/KNDS și Thales pentru a contesta hegemonia germană și a pregăti o contra oferată. Cu toate acestea, potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, Berlinul a fost cel care s-a opus prin veto participării companiei franceze Nexter la nou proiect.

Oricum ar fi, Boris Pistorius, ministru federal al Apărării din Germania, a precizat pentru cotidianul Süddeutsche Zeitung ca Germania și Franța se coordonează îndeaproape în ceea ce privește programul MGCS (Main Ground Combat System).

,,Faptul că există o inițiativă simultană din partea Comisiei Europene "nu stă în calea proiectului franco-german. Dimpotrivă. Cele două se completează reciproc", a sustinut Pistorius.

Acestea fiind spuse, și dacă totul este atât de clar, este totuși curios că nici ministerul francez, nici cel german nu au emis un comunicat de presă pentru a contrazice informatiile aparute in cotidianul german Handesblatt și nici pentru a-și reafirma hotărârea de a duce la bun sfârșit programul MGCS.

Revista italiană RID [Rivista Italiana Difesa], care amintește de altfel că și Belgia s-a alăturat inițiativei germane, a făcut fără îndoială un bun rezumat al situației.

Această "inițiativă este foarte importantă din punct de vedere strategic, deoarece evidențiază dificultățile tot mai mari ale axei franco-germane în domeniul militar, Prin urmare, Germania trimite un semnal foarte clar Franței cu privire la tancul viitorului, formând un bloc cu Italia în special", a conchis RID.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel