Germania a fost aleasă pentru producția modernelor rachete Brimstone-3 care vor echipa avioanele de luptă Eurofighter

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: MBDA
Foto: MBDA

Ministerul Apărării Germaniei și compania europeană MBDA, specializată în rachete, au semnat un contract pentru producția și livrarea de rachete ghidate aer-sol Brimstone-3 care vor echipa avioanele de luptă Eurofighter.

O linie finală de asamblare - prima de acest gen realizată în afara Marii Britanii, și un centru de service pentru Brimstone vor fi înființate la locația MBDA din Schrobenhausen, Germania, a anunțat gupul european, pe 5 iulie.

Eric Béranger, directorul executiv al MBDA, a declarat:  „Achiziția Brimstone-3 de către Germania este o contribuție decisivă la armonizarea armamentelor în Europa și a stocului de muniție al Bundeswehrului [Forțele Armate Germane]. Noua linie de producție este prima de acest gen în afara Regatului Unit și demonstrează valoarea modelului de cooperare MBDA în asigurarea furnizării suverane de capabilități critice europene de apărare.”

Brimstone-3 este o rachetă tactică ghidată aer-sol care și-a confirmat în luptă caracteristici avansate de precizie, eficacitate și fiabilitate. Cu Brimstone 3, Forțele Aeriene vor putea să lovească, cu o precizie maximă și pe orice vreme, ținte staționare și care se mișcă rapid. Brimstone poate fi folosit și de pe vehicule aeriene fără pilot, cum ar fi Eurodrone și MQ-9B. Brimstone este, de asemenea, potrivit ca opțiune de armament lansat de la mare distanță pentru vehicule terestre, elicoptere și transportoare grele lelecomandate, a precizat MBDA.

La sfârșitul lunii iunie, comisia de buget a Parlamentului Germaniei a aprobat modelul de contract pentru achiziția de rachete Brimstone-3, precum și un contract inițial în valoare de aproximativ 376 de milioane de euro care prevede cumpărarea a 274 de „rachete operaționale Brimstone” cu dispozitive de lansare, dispozitive de testare și alte accesorii. Alte 29 rachete Brimstone sunt planificate pentru testare operațională ca parte a achiziției și 75 sunt planificate în scopuri de instruire și telemetrie. Bundeswehrul intenționează să cumpere până la 3.266 de rachete Brimstone-3, potrivit publicației germane Hartpunkt, specializată în probleme de apărare. Livrările sunt programate să înceapă în 2028.

Brimstone-3 a fost dezvoltată în cadrul Programului de Sprijin a Capabilității Brimstone (Capability Sustainment Program - Brimstone CSP) anunțat în martie 2018 de Ministerul britanic al Apărării. CSP are ca scop furnizarea de noi rachete Brimstone forțelor armate ale Regatului Unit pentru a reface arsenalul și pentru a menține avantajul pe câmpul de luptă, în viitor. De asemenea, racheta este destinată și exportului.

Pe 20 martie 2019, MBDA informa că a efectuat cu succes primul test cu racheta de „ultra-înaltă precizie Brimstone-3”. Testul a fost efectuat în Suedia, racheta fiind lansată de la sol.

Se estimează că Brimstone-3, pe lângă capabilități avansate de ghidare rezistente la bruiaj, va avea și o rază de acțiune mai mare cu aproximativ 20% față de Brimstone-2 care ajunge la un maxim de peste 60 de km. Se estimează că Brimstone-3 va avea caracteristici similare cu Brimstone-2, în ceea ce privește masa – 50 kg, lungimea – 1,8 m și diametrul – 180 mm.

Potrivit publicației britanice UK Defence Journal (23 iulie 2023), calendarul proiectului  Brimstone-3, pentru Marea Britanie, are ca dată de încheiere 30 aprilie 2029.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel