Germania a emis un mandat de arestare pentru scafandrul bănuit că a distrus Nord Stream

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Autoritățile germane au emis un mandat de arestare pentru un scafandru ucrainean. Acesta se afla în Polonia, dar a reușit să părăsească țara deoarece Berlinul nu a introdus la timp numele în baza de date cu persoane căutate, au spus anchetatorii polonezi.

Polonia a primit un mandat european de arestare pentru ucrainean, suspectat că a sabotat gazoductele Nord Stream în 2022, dar a părăsit deja Polonia pentru că Germania nu l-a inclus pe lista de urmăriți, au declarat miercuri anchetatorii polonezi.

Gazoductele Nord Stream 1 și 2 de sub Marea Baltică, în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari, au fost distruse de o serie de explozii în septembrie 2022, la șapte luni de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Anchetatorii germani cred că scafandrunul ucrainean a făcut parte din echipa de sabotori care a plantat explozivii, a informat miercuri presa germană, citată de Politico.

El a putut părăsi țara deoarece Germania nu i-a inclus numele în baza de date a persoanelor căutate, au spus anchetatorii polonezi.

Purtătorul de cuvânt al parchetului polonez, Anna Adamiak , a scris că autoritățile germane au trimis o cerere de mandat european de arestare la Varșovia, în iunie.

„Nu a fost reținut în cele din urmă pentru că a părăsit teritoriul polonez la începutul lunii iulie peste granița polono-ucraineană”, a scris ea ca răspuns la o solicitare venită de la Reuters.

„Trecerea liberă a persoanei sus-menționate peste granița polono-ucraineană a fost posibilă deoarece autoritățile germane nu l-au inclus în baza de date a persoanelor căutate, motiv pentru care poliția de frontieră poloneză nu putea ști despre mandat și nici nu avea un motiv să-l rețină” pe scafandrul ucrainean,  identificat ca Volodimir Z. din motive de confidențialitate. El este un profesionist de scufundări ucrainean în vârstă de 44 de ani.

Investigație amplă

Germania a subliniat că ancheta privind sabotarea gazoductului nu pune în pericol relația sa cu Ucraina.

„Această procedură nu are niciun impact asupra a ceea ce cancelarul Olaf Scholz a descris ca sprijinind apărarea Ucrainei împotriva războiului ilegal de agresiune al Rusiei, atâta timp cât este necesar”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului său.

Autoritățile germane au primit informații despre suspect de la serviciile de informații, dar până acum nu au fost găsite legături între suspecți și guvernul ucrainean.

Anchetatorii germani au identificat și un cuplu căsătorit, de asemenea scafandri, drept vinovați pentru sabotaj, însă nu au fost emise încă mandate de arestare pentru aceștia. Femeia a spus miercuri pentru Welt că nici ea, nici soțul ei nu erau vinovați și că se aflau la Kiev în momentul atacului.

Potrivit rapoartelor, scafandrul, împreună cu doi participanți, a plasat dispozitive explozive pe conductele de gaze care duceau din Rusia în Germania.

Exploziile au distrus trei dintre cele patru conducte ale gazoductului, care a devenit un simbol controversat al dependenței Germaniei de gazul rusesc.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel