Pe 13 ianuarie, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a predat Ucrainei primul obuzier RCH 155 dintre cele 54 de unități. Predarea simbolică a avut loc la Kassel, Germania, în prezența ambasadorului ucrainean în Germania, arăta Ukrinform.
„Acesta este un semnal că Ucraina poate conta pe noi, iar Germania este pregătită să-și asume responsabilitatea în Europa”, a spus Pistorius la Kassel, unde armele sunt produse de KNDS.
A doua zi, Boris Pistorius a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată. Cu ocazia acestei deplasări, oficialul german a ținut să precizeze că RCH 155 este un „sistem foarte special”.
„Obuzierul 155 pe care l-am prezentat ieri la Kassel este cu adevărat o capodopera a științei ingineriei. Și sunt cu adevărat foarte speciale. Am comandat deja 54 pentru Ucraina. Și sper că vor ajunge cât mai curând posibil, pentru că sunt într-adevăr arme foarte eficiente și foarte mobile, care probabil vă vor ajuta foarte mult în lupta ta, care încă nu s-a terminat”, a spus Pistorius.
Încă nu este clar dacă sistemul va fi trimis imediat în Ucraina, sau dacă va ajunge într-o facilitate de antrenament de pe teritoriul Germaniei, folosită pentru pregătirea echipajelor ucrainene.
Obuzierul telecomandat RCH 155
RCH 155 este fabricat de compania germano-franceză KNDS, care îl descrie drept „cel mai avansat obuzier cu roți din lume”, permițând pentru prima dată să tragă în mișcare. Sistemul de artilerie AGM - tunul de 155mm/L52 (8 m) și muniția aferentă - este un modul de armament complet automatizat și telecomandat. Acesta este integrat pe un șasiu blindat Boxer cu patru axe.
RCH 155 permite tragerea în timpul mișcării, o caracteristică introdusă pentru prima dată, iar un alt mai mare avantaj al RCH 155 este autonomia completă a sistemului general în comandă, navigație și control al focului.
Sistemul de artilerie AGM (Artillery Gun Module) dispune de o turelă acţionată de la distanţă. Sistemul de artilerie poate fi operat de un echipaj format din doar două persoane, care operează sistemul dintr-o cabină protejată, fără a fi necesară prezența în turelă.
Germania este un susținător vital pentru Ucraina
La rândul său, Zelenski a mulțumit Germaniei că ajută Ucraina. "În general, de la începutul invaziei pe scară largă, Germania a ajutat Ucraina. Contribuția sa este de aproximativ 16% din tot ajutorul pe care l-a primit Ucraina. Sunt cifre foarte serioase", a remarcat șeful statului ucrainean.
Amintim că concernul germano-francez KNDS a deschis o sucursală în Ucraina care va repara tancurile Leopard 1A5 și Leopard 2 MBT, precum și sistemele de artilerie autopropulsate PzH 2000 și sistemele antiaeriene Gepard.
Pe 9 ianuarie, în urma unei întâlniri în format Ramstein, ministrul german al apărării Pistorius a declarat că Germania intenționează să furnizeze Ucrainei șase sisteme de apărare aeriană IRIS-T în acest an. El a menționat, de asemenea, că rachete ghidate suplimentare pentru sistemele IRIS-T, destinate inițial Bundeswehr, vor fi furnizate Ucrainei cât mai curând posibil.
În prima jumătate a anului 2025, Germania intenționează să transfere pachete mari de ajutor militar în Ucraina, care vor include zeci de tancuri Leopard, vehicule de luptă de infanterie Marder, precum și IRIS-T SLM/SLS aerian. sisteme de apărare și lansatoare Patriot, relatează publicația N-TV, citată de NV.
Germania va amplasa sistemul Patriot în Ryszew din Polonia, chiar lângă granița cu Ucraina
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că, în ianuarie, țara sa va desfășura sisteme de apărare aeriană Patriot la Ryaszew, Polonia, lângă granița cu Ucraina, scrie radiosvoboda. Pe 29 noiembrie, Ministerul German al Apărării confirma reamplasarea sistemelor de apărare aeriană Patriot în Polonia.
Totodată, ministrul apărării al Poloniei Władysław Kosiniak-Kamys a spus că se stabilesc ultimele detalii în acest caz.
Potrivit acestuia, din ianuarie 2025, NATO și-a asumat un rol major în coordonarea securității aeroportului Jasyonka din Rzeszów.
„Jasyonka este un port cheie pentru susținerea Ucrainei, atât din punct de vedere umanitar, cât și din alte aspecte. Peste 90% din ajutor trece prin Polonia, așa că acest sprijin aliat este cu atât mai necesar”, a menționat Kosiniak-Kamysh.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News