,,Problema noastră, la fel ca a multor state europene, este că nu avem pe stoc tot ce are nevoie Ucraina. Așa că vom trimite Ucrainei, de exemplu, IRIS-T, unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană, care în prezent este doar în faza de producție și, sperăm, va fi gata până la sfârșitul verii'', a declarat Baerbock, explicând de ce ajutorul militar din partea Germaniei a ajuns atât de greu în Ucraina.
Amintim că, Ucraina a semnat luna trecută un contract cu compania germană Diehl Defence pentru achiziționarea sistemului de rachete antiaeriene IRIS-T SL. Valoarea contractului este de 178 de milioane de euro, iar guvernul german va aloca bani pentru achiziție.
De asemenea, ministrul german de externe a răspuns la întrebările jurnaliştilor Deutsche Well cu privire la criticile aduse ritmului şi volumului livrărilor de arme către Ucraina, că Germania oferă sprijinul maxim posibil, iar stocurile de arme ale Bundeswehr (armata germană) „nu conţin tot ce are nevoie Ucraina”.
,,Acesta este motivul pentru care combinăm sprijinul nostru cu sprijinul pe care îl oferă alții, pentru că nu avem totul pe stoc. De exemplu, împreună cu Olanda, furnizăm obuziere (n.r. Pzh 2000). Pe de altă parte, încercăm să facem rost de muniție din alte țări, pentru că nu le avem pe cele potrivite", a spus Baerbock.
Dar finalizarea producției primului sistem IRIS-T, chiar înainte de termenul anunțat anterior - toamna acestui an - ar putea să nu însemne transferul acestuia în Ucraina până la sfârșitul verii. În același timp, perioada de pregătire poate dura „săptămâni” și chiar „luni”, deoarece complexul de rachete antiaeriene cu rază medie, care include IRIS-T SLM, este o armă de destul de complexă.
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM include o stație de control, un radar, mai multe lansatoare și vehicule de sprijin.
IRIS-T (Infra Red Imaging System) este o familie de sisteme de rachete antiaeriene tactice cu rază medie de acțiune.
Potrivit companiei dezvoltatoare, versiunea SLM (Surface Launched Medium Range) este una dintre cele mai avansate și a fost prezentată publicului internațional în 2014. Componentele sale - postul de comandă, radarul și lansatorul pentru opt rachete - sunt amplasate pe șasiul vehiculelor germane MAN, ceea ce conferă sistemului o mobilitate ridicată.
Rachetele ghidate pot doborî ținte aeriene - avioane, elicoptere și rachete - la distanțe de până la 40 de kilometri și altitudini de până la 20 de kilometri.
Focosul rachetei cântărește 87 kg, viteza sa de zbor este 3 Mach. Dacă ţinem cont de toate aceste caracteristici putem concluziona că sistemul german de apărare aeriană IRIS-T poate consolida apărarea antiaeriană pentru orașelor ucrainene care sunt vizate de rachetele balistice și de croazieră ale Federației Ruse.
Potrivit presei germane, IRIS-T SLM utilizează radare de ultimă generație și poate lovi diferite ținte care zboară în direcții diferite. La începutul anului 2022, compania Diehl Defence a anunțat că IRIS-T SLM a fost testat cu succes.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News